Hrvatsko narodno kazalište - Festival svjetskog kazališta

Od 9. do 24. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se 14. Festival svjetskog kazališta koji će ugostiti tri majstorska djela svjetski priznatih kazališnih redatelja.

Ovogodišnji Festival svjetskog kazališta otvorit će predstava „Brak Marije Braun” glasovitog njemačkog redatelja Thomasa Ostermeiera. Radove toga majstora kazališne scene zagrebačka publika već dobro poznaje budući da je jedan od najredovitijih gostiju te festivalske manifestacije, a predstavu će izvesti glumci berlinskog kazališta Schaubühne am Lehniner Platz. Predstava je nastala prema scenariju filmskog klasika Rainera Wernera Fassbindera te na kazališne daske donosi priču o poratnoj Njemačkoj, mračnoj prošlosti Trećeg Reicha i ekonomskom procvatu današnje velesile koji je zasnovan na vodećoj ulozi žene.

Osim tog vrhunskog kazališnog rada publika će moći pogledati i predstavu „Vremensko putovanje kroz sobu” japanskog režisera Toshikija Okade, a izvest će je kazališna grupa „chelfitsch”. Riječ je o jednom od ključnih kazališnih autora suvremenog japanskog teatra koji svojom predstavom/projektom istražuje stanje u aktualnom japanskom društvu sukobljavajući svijet živih i mrtvih.

Posljednja u tom trolistu je predstava „Tuge” autorice Anne-Cécile Vandalem, rađena u produkciji Das Fräulein (Kompanie) iz Belgije. U tom glazbeno-kazališnom projektu autorica s humorom istražuje jedno od najstrašnijih političkih oružja današnjice – manipulaciju mase tugom te fokus stavlja na moć medija i način na koji funkcionira propaganda.

Više informacija s rasporedom predstava može se pronaći na internetskoj stranici www.hnk.hr i preko nje kupiti ulaznice. Cijena paketa ulaznica za sve tri predstave je 300 kuna.

Objavljeno: 02.09.2016