Hrvatski prirodoslovni muzej: Izgrađena moderna čuvaonica za eksponate

Kad se dogodi potres, poput onoga zagrebačkog u ožujku ove godine, posebna je zadaća sačuvati muzejske eksponate iz teško oštećenih muzeja, što je uvijek neočekivan, zahtjevan i skup projekt.

Hrvatski prirodoslovni muzej, koji u fundusu ima više od 1,4 milijuna izložaka, teško je stradao u potresu što je Zagreb pogodio 22. ožujka ove godine. Budući da zgradi predstoji temeljita obnova, pred Muzej i Grad Zagreb postavljen je nimalo lak zadatak – osigurati adekvatne prostore u kojima će se vrijedni eksponati čuvati na propisan način.

Tako je u zagrebačkoj četvrti Novi Petruševec izgrađena najveća specijalizirana muzejska čuvaonica u Hrvatskoj. Pritom su poštovani aktualni muzejski standardi te su uvjeti prilagođeni osjetljivoj građi muzejskih eksponata, vodeći računa o propisanoj relativnoj vlazi, temperaturi, odgovarajućoj rasvjeti te izolaciji od prašine i štetnika i slično.

Projekt je vrijedan 15 milijuna kuna i u potpunosti ga je financirao Grad Zagreb.

Zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, koja je u potresu znatno oštećena, predstoji temeljita rekonstrukcija, čija je vrijednost procijenjena na 96 milijuna kuna, a financirat će je Europska unija i Grad Zagreb.

Objavljeno: 06.10.2020