Hrvatska uvela euro i ušla u Schengen

Dana 1. siječnja 2023. Republika Hrvatska postala je dvadeseta država članica europodručja i 27. članica šengenske zone.

Početkom ove godine Hrvatska je postala 27. članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu, u kojoj se nalaze sve članice Europske unije, osim Bugarske i Rumunjske, Cipra i Republike Irske, te još četiri države koje nisu članice EU: Švicarska, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Ulaskom Hrvatske u Schengen ukinute su granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a 26. ožujka bit će ukinute i u zračnim lukama.

Na unutarnjoj granici, odnosno državnoj granici Republike Hrvatske s Republikom Slovenijom te Republike Hrvatske s Mađarskom, klasične kontrole na graničnim prijelazima više ne postoje. Dakle, građani prilikom odlaska u Sloveniju ili Mađarsku više ne moraju prolaziti kroz dosad uobičajene kontrole uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice.

Na vanjskim granicama granična kontrola obavlja se kao i do sada, provođenjem Zakonika o šengenskim granicama, uključujući također provođenje i drugih relevantnih uredbi Europskog parlamenta i vijeća. Dakle, svi građani EU pa tako i hrvatski državljani koji žive u susjednim trećim zemljama moraju ispunjavati jednake uvjete kao i prije ulaska u schengenski prostor.

Građani trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku moraju poštovati šengenska pravila i podnijeti zahtjev za putne vize specifične za ovo područje. Više informacija o novim zahtjevima prilikom dolaska u Hrvatsku možete pronaći na: https://www.schengenvisainfo.com/croatia/visa/

Također, s prvim danom nove godine Hrvatska je postala 20. članica europodručja, a euro je postao službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Na mrežnoj stranici www.euro.hr nalaze se najvažnije informacije o uvođenju eura i sve o procesu zamjene hrvatske kune eurom, a za lakše preračunavanje kune u eure i obratno izrađena je mobilna aplikacija EuroHR s kalkulatorom za konverziju. Više informacija o euru kao službenoj valuti RH može se pronaći ovdje.

Izvor: Vlada RH, Ministarstvo financija, euro.hr

Objavljeno: 02.01.2023