Dom Hrvatskih likovnih umjetnika: Izložba opusa Slavka Kopača

Izložba: Slavko Kopač posjetitelje vodi kroz opus umjetnika koji je snažno obilježio hrvatsku i francusku likovnu scenu druge polovice 20. stoljeća.

U Domu Hrvatskih likovnih umjetnika, Zagrepčanima poznatijem kao Meštrovićev paviljon, sve do 27. ožujka 2022. godine traje izložba likovnih djela hrvatsko-francuskog umjetnika Slavka Kopača (rođen u Vinkovcima 1913. godine, a umro u Parizu 1995. godine). Svojim je opusom snažno obilježio hrvatsku, francusku i europsku likovnu scenu druge polovice 20. stoljeća. Štoviše, Slavko Kopač je, zajedno s umjetnicima s kojima je djelovao, kreirao trendove u Parizu, središtu tadašnjeg umjetničkog života.

Zagrebačka izložba pruža sveobuhvatan pogled na stvaralaštvo Slavka Kopača te uz likovni opus obuhvaća i kiparska kao i pjesničkih ostvarenja. Izložena djela prikupljena su iz muzeja i privatnih kolekcija te osvjetljavaju kulturne i antropološke prilike u Zagrebu, Vinkovcima, Firenci i Mostaru, gradovima u kojima je živio, školovao se, usavršavao i djelovao. Osim što će djela biti izložena u Meštrovićevom paviljonu, u eksterijeru će biti postavljene instalacije povezane s Kopačevim umjetničkim djelovanjem.

Ovom izložbom želi se posjetiteljima približiti i u vremenski okvir postaviti djelovanje toga istaknutog umjetnika koji se pozicionirao kao jedan od najvažnijih protagonista informela i art bruta, umjetničkih pravaca koji odbacuju konvencionalne forme komunikacije i pristupe stvaranju. U tim je umjetničkim formama Slavko Kopač stvorio svevremenska likovna djela koja karakteriziraju i svakim danom sve važnije poruke mira i uključivosti.

Objavljeno: 15.12.2021