Dan otvorenog grada: Iskorak umjetnosti u javne prostore

Između stanovnika grada i njegovih umjetnika postoji veza koja je, zahvaljujući projektu Dan otvorenog grada, sve snažnija i svima sve važnija.

Projekt Dan otvorenog grada krajem listopada obuhvatio je četiri atraktivne gradske lokacije kako bi iskorakom umjetnosti u javne prostore najavio i pojačao vezu između stanovnika grada i njegovih umjetnika. Projekt su osmislili i organizirali istaknuti djelatnici u kulturi u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a obuhvaća neke od najljepših gradskih lokacija.

Dan otvorenog grada ima ishodište u odličnom prijemu i osmogodišnjem iskustvu projekta Dan otvorenog trga koji su inicirali istaknuti kazališni djelatnici čija je ideja kulturno djelovanje proširiti na otvorene prostore grada Zagreba. U ovo vrijeme otuđenosti pojačane pandemijom i potresima koji su zadesili Zagreb, to je zajedništvo dobilo i novo značenje te je način da se osnaži isprepletenost kulturnih sadržaja i građana. I tako su u lanac zajedništva prolaznici isprepleli ruke na Trgu kralja Tomislava, veliki je zbor na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića zapjevao pjesme posvećene gradu Zagrebu, a u Staroj Vlaškoj, gdje se rodio znameniti hrvatski književnih August Šenoa, glumci su pričali priče o starom Zagrebu. U šetnji park-šumom Tuškanac, koja se nalazi u samom središtu Zagreba, prolaznici su se neočekivano susretali s glumcima i njihovom interpretacijom ulomaka iz znamenitih djela Williama Shakespearea, odlomaka iz romana nobelovki Herte Müller i Annie Ernaux i drugih.

Dan otvorenog grada otkrio je, ali i učvrstio vezu između umjetnika, stanovnika grada i njihovih gostiju. Stoga je posve izvjesno da će se ta povezanost razvijati i dalje, kako na umjetničkim pozornicama, tako i uključivanjem više lokacija i snažnijom interakcijom s građanima u zagrebačkim javnim prostorima. Zagreb i njegovi umjetnici vole se javno.

Objavljeno: 08.11.2022