Artupunktura - Terapija Zagreba umjetnošću

Projekt Artupunktura zamišljen je kao platforma za kulturu i umjetnost kojoj su se na poziv Turističke zajednice grada Zagreba priključili različiti sudionici sa svojim programima.

Zagreb je živući organizam. Njegovim ulicama kola energija ljudi, njegovim parkovima i trgovima, kao otkucaji srca, odzvanjaju koraci onih koji u njemu žive ili ga posjećuju. Upravo njima grad kroz svoje umjetnike, donosi Artupunkturu - kolaboraciju svih partnera i prijatelja kulture i stvaranja koja ima za cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada probuditi njegovu vitalnu energiju. Projekt Artupunktura pojedincu pristupa kao jedinstven umjetničko-društveni tretman, servira ljepotu i vrijednost koja proizlazi iz potpisa autora koji stoje iza djela. Ta djela, strateški raspoređena po brojenim punktovima oko nas, ispisat će još jednu zagrebačku priču.

Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost kojoj su se na poziv Turističke zajednice grada Zagreba priključili različiti sudionici sa svojim programima.

Krajnji cilj Artupunkture je razviti prepoznatljivo događanje u jesenskom periodu, koje bi s vremenom postalo jedinstveno događanje i novi motiv za dolazak u Zagreb, a mjesec rujan postao bi tako rezerviran za kulturu i umjetnost.

Artupunktura u svojem prvom izdanju donosi bogat i raznovrstan program.

 

36 Mountains Studio “Novo nasljeđe“

36 Mountains Studio je novi izložbeni osnovan u jeku pandemije 2021.godine, a zamišljen je kao nadogradnja na 36 Mountains festival, 36 Mountains Studio je mjesto za promicanje suvremene umjetnosti. S tim stavom osmišljen je projekt „Novo nasljeđe“ kojemu je namjera okupiti osam prominentnih umjetnika/ca mlađe generacije s kulturne scene Zagreba i omogućiti prostor za stvaranje svježeg i autentičnog narativa o Zagrebu. Radovi će biti predstavljeni na prodajnoj izložbi u 36 Mountains Studiu od 16. rujna 2021. godine. 

ALU - Perspektiva

Ove godine Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu obilježava 114. obljetnicu djelovanja. Svake godine Akademija u svojim prostorima održava tradicionalnu Završnu izložbu studenata kojom javnosti predstavlja njihova postignuća u protekloj akad. godini.  

Projekt ALU PERSPEKTIVA – NOVA GENERACIJA predstavlja se izložbom studentskih likovnih radova u parku ALU te izložbom diplomskih radova u prizemlju zgrade. Izložba će se održati od 16. do. 19 rujna 2021. Na ulazu u Park Maksimir studenti će oslikati 20 murala kao najavu izložbe i projekta.

Art Zagreb - međunarodni sajam umjetnina

Art Zagreb međunarodni je sajam umjetnina organiziran jednom godišnje. Središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina mjesto je susreta umjetnika, galerista i kolekcionara. 3.000 m2 izložbenog prostora nudi jedinstven pregled najboljih umjetnina na hrvatskom tržištu. Osim sajma, festival ugošćuje niz izložbi, predavanja, panela i filmskih projekcija na temu tržišta umjetnina. Ove godine po prvi je puta ostvarena suradnja s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske koje u sklopu Art Zagreb 2021 priprema izložbe suvremene hrvatske umjetnosti i stručne okrugle stolove o novim zbivanjima na svjetskoj i hrvatskoj umjetničkoj sceni.

BOIR 9 dekada / 9 arkada

BOIR studio projektom 9 dekada / 9 arkada predstavlja preobrazbu glavne Zagrebačke tržnice u posljednjih devet desetljeća prikazanu unutar devet arkada. Instalacija omogućuje gledatelju da doživi prolazak vremena i vidi promjene koje su se događale tijekom godina na živahnom Dolcu – jednom od glavnih izvora života grada. 

Reli po galerijama

Interaktivna kulturna manifestacija Reli po galerijama umrežuje brojne galerije u Zagrebu i aktivno uključuje posjetitelje u njihov obilazak. U prvoj galeriji posjetitelji dobivaju mapu te nastavljaju u svakoj sljedećoj galeriji skupljati oznake, a oni koji uspiju posjetiti sve galerije na završnoj lokaciji osvajaju simboličnu diplomu. Galerije i ateljei im u produženom radnom vremenu od 17 do 22 sata nude posebne programe koji uključuju otvorenja novih izložbi, vodstva kroz izložbe i radionice, a posjetitelji u nekoliko večeri imaju priliku vidjeti više izložbi nego bilo koji drugi dan u godini.

Lauba Art&Grad

Zagreb kroz svoje umjetnike oduvijek diše i živi stvaralački. Oni, osim što su mu na ponos, predstavljaju i izvor inspiracije u kojoj se očituje jedinstvena, ali pomalo skrivena i neistražena ljepota metropole; ljepota s potpisom koji ima neosporivu vrijednost. Lauba na Akupunkturi sudjeluje s projektom “Art i Grad -  Umjetnost se oglasila”. Za vrijeme trajanja projekta na mnogobrojnim pozicijama predviđenim za vanjsko oglašavanjem osvanuti će umjetnička dijela svih najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Projektom cilja najšira javnost upoznati se s našim najznačajnijim umjetničkim stvaralaštvom ali što je jednako važno drastično smanjiti vizualnu buku prouzročenu komercijalni oglašavanjem na području grada. 

Projekt Ilica: Q'ART >>  Galerija Ilica // Društveni procesi

Projekt Ilica: Q’ART – Sve boje Ilice donosi široku lepezu jesenskih boja u srce grada i ukazuje na šarolikost zagrebačke Ilice i Britanskog trga. I ove jeseni od 13. do 19. rujna organizatori  Projekta Ilica: Q’ART Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić umjetnost vraćaju zajednici te bogatim kulturno-umjetničkim programom oživljavaju napuštene prostore grada, čime bude njegov urbani duh, ali i osjećaje društvene empatije i solidarnosti u zajednici. Ilička publika imat će mogućnost podržati lokalne obrtnike i samu umjetnost u zajednici, tijekom čega će uživati u jedinstvenom glazbenom ugođaju te sudjelovati u stvaranju novog urbanog iskustva.

Projekt Galerija Ilica izmješta umjetnost iz institucija i približava ju građanima. Po prvi puta će djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika biti izložena na fasadama, na ulici, u izlozima i činiti kulturu kao društveno aktivnu supstancu grada. Istovremeno se zaokružuje 50 godina akcionističkog djelovanja umjetnika u Hrvatskoj. U zadnjih 50 godina događale su se izložbe i akcije upravo u Ilici i pristupnim ulicama kao i na Trgu bana Josipa Jelačića, negdašnjem Trgu Republike. Kroz ovaj konkretni projekt taj kontinuitet se osvješćuje kao autohtono kulturno tkivo Zagreba te se ovime također, osim atraktivnosti i značaja konkretne izložbe i akcije, daje veliki naglasak na doprinos hrvatskih umjetnika u svjetskoj umjetnosti. 

Prostoria 10 u Meštrovićevom paviljonu

Povodom 10. godišnje obljetnice djelovanja Prostorije, otvara se izložba „Prostoria 10“ u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Izložba će prikazati raznolikost dinamičnog razvoja Prostorije kao dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom I kulturom dizajna. „Prostoria 10“ će za javnost biti otvorena od 25. rujna do 8. listopada 2021. godine.  Kao dio izložbenog programa u pripremi je i nova privremena prostorna instalacija autora Numen/ForUse za Prostoriju koja će se za vrijeme trajanja izložbe moći posjetiti na travnjaku ispred Meštrovićevog paviljona. Riječ je o kolektivnom funkcionalnom objektu, primjeru suvremenog hibrida socijalne skulpture i efemerne arhitekture.

Artupunktura uz podršku Turističke zajednice grada Zagreb svim ovim projektima pruža jedinstvenu platformu s ciljem popularizacije umjetničke scene i revitalizacije grada vodeći se krovnom idejom projekata  -  Terapija Zagreba umjetnošću.

Više o projektu Artupunktura možete pročitati na web stranici www.artupunktura.hr

Objavljeno: 07.09.2021