Around Zagreb: Na izlet u Zagorje!

Odmor u Zagrebu uvijek je zanimljiv i sadržajan, a izleti u njegovu okolicu dodatna su, uzbudljiva doza kulture, zabave, adrenalina i okusa.

Zagreb je sa svojim bogatim kulturnim sadržajima, prekrasnim parkovima i rekreacijskim zonama u samom središtu grada kao i odličnom gastronomskom ponudom cilj mnogih turista.

No, Zagreb je i ishodište zanimljivih izleta u bližu okolicu. Nadomak gradu, udaljeno samo nekoliko desetaka kilometara, nalazi se Krapinsko-zagorska županija – romantična regija poznata po velikom broju dvoraca, termalnim izvorima, adrenalinskim sportovima, poput vožnje balonom, rekreativnom jahanju te prekrasnim brežuljcima prošaranim vinogradima.

Kulturne atrakcije te regije prepoznate su i u svjetskim razmjerima. Spomenimo, primjerice, u Krapini – tek pedesetak kilometara od Zagreba – Muzej krapinskih neandertalaca. Naime, uz najveće svjetsko nalazište neandertalskog pračovjeka u Hušnjakovu otvoren je 2010. godine muzej koji nas na fascinantan način vodi prošlost čovjeka te je jedan od najmodernijih i najsofisticiranijih muzeja takve vrste na svijetu.

Ljubiteljima umjetnosti nezaobilazna je Galerija Augustinčić s djelima jednog od naših najznačajnijih kipara. Predstavnik hrvatske moderne umjetnosti, Antun Augustinčić (1900.-1979.) svoja je djela darovao rodnom Klanjcu.

U potrazi za atrakcijama ugodan će vas izletnički dan u Zagorju odvesti i u izvorno etno-selo – Muzej Staro selo Kumrovec, do Muzeja seljačkih buna kao i muzeja tematski posvećenih rudarskoj tradiciji, numizmatici, oldtajmerima itd. Toliko željeni adrenalin donosi atraktivna ponuda jedinstvenog Heli centra Toplice.

Zagorje je također poznato po vinima, koja se sve više penju na međunarodnoj ljestvici kvalitete, te po odličnoj gastronomiji koja će svaki dan u zagrebačkoj okolici učiniti još ugodnijim i, dakako, ukusnijim.

Objavljeno: 18.08.2021