Advent u Zagrebu: Čarolija počinje!

Najbolji europski advent, čiji je ovogodišnji središnji motiv Orašar, a traje sve do 7. siječnja, bogatiji je i sadržajniji nego ikada pa se bez pretjerivanja može reći da je nadmašio i samoga sebe. Blagdanska je čarolija zavladala!

Svi kojima je Zagreb, i to s itekako dobrim razlogom, postao tradicionalno blagdansko odredište, ovoga će prosinca i prvog tjedna u siječnju uživati i u novim sadržajima i na novim lokacijama.

Zagreb je poznat po iznimnoj atmosferi i adventskim lokacijama u samom središtu grada, tako da je većinu lako obići pješice. Zanimljivo tematski osmišljene, prilagođene svim afinitetima, adventske su lokacije i svojevrsni vremeplov i čvrsto povezane s duhom suvremenosti. Prekrasno uređene ulice, trgovi i parkovi u središtu grada kao i na romantičnom Gornjem gradu, zabavni i gastronomski sadržaji, jedinstveno klizalište u gradskom parku… dio su zagrebačke adventske slike koja je osvojila goste iz cijele Hrvatske i inozemstva.

No, u ovogodišnjoj ponudi ima mnogo novosti.

Naime, Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima je pripremila nove programe. Za ljubitelje filma bit će to Filmski advent na Tuškancu u sklopu kojega će se u kinu Tuškanac prikazivati božićni filmovi za sve uzraste. Advent kod Hrvatskog narodnog kazališta imat će posve novu scenografiju i koncept, a novost je i prigodno uređenje prolaza Oktogon.

Poseban je ovogodišnji naglasak na kulturi pa će nas kulturna događanja, u društvu sveprisutnog Orašara, uvesti u blagdansko raspoloženje. Naime, za vrijeme Adventa u Zagrebu održat će se čak 11 prigodnih glazbenih događanja, kao što su Adventske razglednice, Advent pod Lanternom, Večeri s Brahmsom, Adventfest u Katedrali, Advent Classic Fest, Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, koncerti u crkvi sv. Katarine, Koncertni program Zagrebačkih solista za Advent u Zagrebu, Advent u župi sv. Blaža, S božićnih balkona Zagrebu i Božić s klincima. Tu su, dakako, i prigodni programi Hrvatskog narodnog kazališta, Hrvatskog glazbenog zavoda i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Posebna je suradnja ostvarena s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske koje će dovesti švedski profesionalni zbor. Oni će programom u sklopu Adventa na Zrinjevcu i Adventa u Maksimiru 10. prosinca obilježiti blagdan sv. Lucije.

Advent u Zagrebu najvažnije je turističko događanje u gradu te zahvaljujući njegovoj atraktivnosti iz godine u godinu raste broj posjetitelja. Tako je broj gostiju prošle godine porastao 10 posto, a noćenja 15 posto. U ovoj se godini očekuju novi rekordi!

 

Objavljeno: 03.12.2019