70. obljetnica: Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba Dubrovačke ljetne igre u povodu 70. obljetnice održavanja dolaze u rujnu u Zagreb, predstavljajući Zagrepčanima i gostima grada najbolje iz svojeg ovogodišnjeg programa.

Dubrovačke ljetne igre, koje tradicija od sedam desetljeća uvrštava među najstarije kulturno-umjetničke festivale u Europi, svojim će dramskim i glazbeno-scenskim programom obogatiti zagrebačka događanja u rujnu. Gostovanje toga festivala visoke umjetničke kvalitete plod je suradnje dvaju gradova i njihovih kulturnih institucija i glumaca.

Dubrovačke ljetne igre jedan su od zaštitnih znakova ljetnih kulturnih događanja u Dubrovniku i cijeloj Hrvatskoj te svakoga ljeta privlače publiku atraktivnim glazbenim i dramskim programima.

Dubrovačko će gostovanje u Zagrebu započeti 6. rujna u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda gdje će u 21 sat biti izveden koncert Glazba dubrovačkih ljetnikovaca, u kojem je u atriju Kneževa dvora ovoga ljeta uživala dubrovačka publika, nagrađujući dugotrajnim pljeskom i ovacijama izvedbe pet Sorkočevićevih simfonija, Händela, Vivaldija te suvremenu praizvedbu Concerta favori Ivana Jarnovića. Uz kvalitetu djela, za uspjeh koncerta zaslužna je i vrhunska izvedba solista Bojana Čičića i Dmitrija Sinkovskog na violinama te Tomislava Fačinija na čembalu i ostalih vrhunskih glazbenika.

U nedjelju 8. rujna u 11 i 18 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka održat će se glazbeno-scenska predstava za djecu temeljena na djelu Mali princ francuskog književnika Antoinea de Saint-Exupéryja, koja je s velikim uspjehom praizvedena na ovogodišnjem dubrovačkom festivalu.

Za 13. rujna najavljena je u Zagrebačkom kazalištu mladih predstava Pod balkonima, koja je nastala po motivima istoimene zbirke novela Ranka Marinkovića. U tom se djelu, nastalom sredinom 20. stoljeća, iznosi britka kritika društva, a tekst odlikuje zapanjujuća suvremenost te sličnost s današnjim političkim, društvenim i ekonomskim trenutkom. Sjajnu izvedbu Festivalskog dramskog ansambla publika je u Dubrovniku nagradila ovacijama pa će i zagrebačkoj publici to djelo sigurno pružiti vrhunski umjetnički doživljaj.

U zagrebačkom se Kulturno-informativnom centru 17. rujna, točno mjesec dana nakon što je otvorena u Dubrovniku, otvara izložba Iza igara. Autor fotografija je Marko Ercegović, jedan od službenih festivalskih fotografa koji godinama svojim fotoaparatom bilježi dubrovačka kulturna događanja. Ove godine njegovim je objektivom iza kulisa zabilježen i proces nastanka predstava i rad brojnih ljudi iza scene kojima je izložba posvećena.

Posljednja je priredba toga zanimljivog gostovanja u Zagrebu vrhunski jazz program svjetski poznatog Avishai Cohen trija. Koncert će se održati 25. rujna u 20 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu. Glazbenici svjetskog ugleda oduševili su ovoga ljeta dubrovačku publiku pa je sigurno da će i njihov zagrebački nastup biti vrhunski glazbeni doživljaj.

Objavljeno: 02.09.2019