53. Međunarodna smotra folklora: Nastup folklornih skupina iz Hrvatske i svijeta

Zagreb će od 17. do 21. srpnja, koliko traje 53. Međunarodna smotra folklora, živjeti u znaku izvornog folklora iz Hrvatske i drugih zemalja.

Međunarodna smotra folklora, koja se ove godine u Zagrebu održava 53. put, najuglednija je manifestacija izvornog folklora koja prikazuje i njeguje zavičajnu baštinu.

Ove godine na zagrebačkim će pozornicama od 17. do 21. srpnja Zagrepčanima i gostima, uz folklorne skupine iz cijele Hrvatske, svoje pjesme, plesove i običaje predstaviti – kako se očekuje – gosti iz Alžira, Bugarske, Grčke, Italije, Indije, Iraka, Kine i Latvije. Isto tako, na Smotri se očekuju folklorne skupine Hrvata koji žive u Litvi, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Slovačkoj, Srbiji i Kanadi. Programi će se odvijati na pozornicama na Trgu bana Josipa Jelačića i Sceni Gradec, a izvorne će se pjesme i plesovi moći čuti i vidjeti u organiziranim, ali i spontanim izvedbama u središtu grada.

Prvi je put Smotra – inače sljednica smotri hrvatske seljačke kulture organiziranih tridesetih godina prošloga stoljeća – održana 1966. godine. Procjenjuje se da je svake godine na Smotri sudjelovalo oko tisuću sudionika, što znači da je u 52 godine premašen broj od 50.000 izvođača.

Europska asocijacija festivala ((European Festivals Association) prepoznala je vrijednost ovoga događanja te je Smotri folklora dodijelila europsku oznaku kvalitete EFEE 2019.-2020. godine. Njome se potvrđuje vrijednost umjetničkih festivala koji, uz njegovanje tradicije, također potiču uključivanje lokalne zajednice u svoje aktivnosti te su otvoreni prema međunarodnoj zajednici.

Objavljeno: 05.06.2019