20. Zagreb Film Festival: Najbolje od nezavisne filmske scene

Ljubitelji filma uskoro će po dvadeseti put na jednom mjestu moći pogledati najbolje od aktualne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije, one koja najčešće zaobilazi velike kinodvorane.

Jubilarni 20. Zagreb Film Festival održat će se od 23. do 30. listopada te je pozivnica u Zagreb svim ljubiteljima nezavisne filmske produkcije. U dva desetljeća održavanja osnovni se ciljevi najvećeg filmskog festivala u Hrvatskoj nisu mijenjali, a to je otkrivanje i promicanje suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova redatelja iz cijelog svijeta. Uz važnu ulogu u odgajanju generacija filmofila, festival ima iznimno odgovoran zadatak i kao distribucijska platforma i u obrazovanju filmske publike.

U sklopu festivala se održava program Industrija koji omogućuje edukaciju i umrežavanje filmskih stručnjaka sudjelovanjem na brojnim forumima, radionicama, panel-diskusijama i okruglim stolovima. Za mlade filmske umjetnike ili one koji se tek planiraju okušati u kreativnom filmskom stvaralaštvu posebno će inspirativno biti upoznavanje sa svim procesima izrade filma i izazovima koje oni nose.

Festival na koji dolaze neki od najistaknutijih filmskih stručnjaka iz zemlje i svijeta također je odigrao ključnu ulogu u odgajanju i profiliranju generacija gledatelja. Uobičajeno je prilika za ugodna druženja i razmjenu informacija onih koji stvaraju film i onih koje on zanima pa će tako, i to u slavljeničkom tonu, biti i na jubilarnom Zagreb Film Festivalu.

Festival je natjecateljskog karaktera te će biti proglašeni i nagrađeni najbolji dugometražni igrani film, najbolji kratki igrani film, najbolji hrvatski film, a nagradu za najbolji film u posebnom programu dodjeljuje publika.

Projekcije i drugi programi će se održati u kinodvoranama Studentski centar, Tuškanac i Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu SIC, a dio programa moći će se pratiti i online na kinoeuropa.hrcroatian.film.

Objavljeno: 09.09.2022