Bučnica - savijača od tankog tijesta s bučom i svježim sirom

Početak lova na buče (bundeve) je ljetno vrijeme kada slasne buče jednostavno pozivaju da najmanje jednom godišnje napravimo ovaj stari klasik Zagreba i šire zagrebačke regije; Bučnicu!

Domaće tijesto, sir i naribana buča vratit će mnoge u dane djetinjstva i izmamiti uzdahe svih prisutnih koji dobiju priliku kušati jedno od najslasnijih jela našeg kraja... Kada ovo probate zabrinut ćete se ima li dovoljno buča do slijedeće godine. Oni s iskustvom, buču će naribati i spremiti na tajno mjesto u škrinju, a rijetki će je van sezone htjeti podijeliti s ostalima. Hm, takva je bučnica!

 

Sastojci za 6-8 osoba:

Za tijesto:

500 g glatkoga brašna

1 prstohvat soli

30 g svinjske masti

1 jaje

200 ml mlake vode

 

Za nadjev:

1 kg buče

400 g svježega sira

100 g kiselog vrhnja

2 jaja

½ žličice šećera

1 žličica soli

80 g maslaca

 

Priprema:

Buči odrežemo krajeve, ogulimo ju, prepolovimo po dužini i izdubimo mekani dio. Očišćenu buču naribamo u prikladnu posudu, posolimo ju, promiješamo i ostavimo da odstoji. U zasebnu zdjelu prosijamo brašno, dodamo sol, razbijemo jaje, ulijemo vodu, dodamo i mast te rukom dobro izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na radnu plohu, izmijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, premažemo s malo maslinovog ulja, prekrijemo prozirnom plastičnom folijom i ostavimo da se odmara 30 minuta. Za to vrijeme posoljenu i naribanu buču rukama čvrsto ocijedimo i premjestimo u čistu posudu. Zatim dodamo sir, prstohvat soli i šećera, kiselo vrhnje, razbijemo dva jaja i sve zajedno dobro izmiješamo. Na pobrašnjeni stolnjak premjestimo odstajalo tijesto, malo ga pobrašnimo i tanko ga izvaljamo, a potom rukama izvučemo dok ne postane jako tanko. Nepravilne rubove odrežemo, tijesto premažemo uljem, dulje krajeve nadjenemo mješavinom tikvice, sira i vrhnja te ih pomoću stolnjaka savijamo prema sredini dok se ne spoje. Tanjurom izrežemo savijače na željenu duljinu, premjestimo ih u maslacem premazanu vatrostalnu posudu, prekrijemo komadićima mekanog maslaca i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 195°C, 30-ak minuta. Gotovu bučnicu, toplu ili hladnu narežemo na komade i poslužimo.

Informacije o koronavirusu

Poznati o Zagrebu

Foals

Foals

Uzbuđeni smo zbog prvog nastupa u Hrvatskoj i presretni što smo imali vremena razgledati vaš prekrasan grad Zagreb.

Izvor: INmusic festival

Flogging Molly

Flogging Molly

Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.

Izvor: INmusic festival

50Cent

50Cent

Posebno sam se veselio dolasku u Zagreb, pogotovo zato što je majka putovala sa mnom. Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu!

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

Courtney Thorne Smith

Courtney Thorne Smith

Hvala na jednom od najboljih hotelskih iskustava ikada. Sobe su nam bile prelijepe, osoblje je izvrsno, svaki trenutak je bio predivan. A Zagreb... čaroban! Sve najbolje!

Izvor: Esplanade Zagreb Hotel

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

Chris Urbanowicz

Chris Urbanowicz

Sjećam se nastupa na INmusic festivalu. Jedva čekamo da ponovo vidimo svoje obožavatelje. Mislim da će biti vrlo uzbudljivo.

Izvor: www.tportal.hr

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr