language

Upišite traženi pojam

Kultura

Gandhi je rekao da kultura jednog naroda živi u srcima i dušama njegovih ljudi. Neki od njih, nadahnuti tom kulturom, stvaraju izuzetna umjetnička djela kojima se divi čitav svijet. Zagrepčani u tom pogledu nisu izuzetak, pa se u njihovom gradu možete upoznati s mnogim umjetninama u kojima ćete vidjeti djelić duše čitavog naroda.

Podno Sljemena posjetitelji upijaju kulturu kroz brojne izložbe, kazališne predstave, koncerte i druge sadržaje smještene diljem Zagreba. Bilo da se radi o prestižnim umjetničkim ustanovama ili pak malim amaterskim organizacijama, grad podupire kreativnost te privlači brojne posjetitelje svojim šarolikim sadržajem. 
Živahnost kulturnog života djeluje poput magneta za međunarodne umjetnike, izvođače te izložbe, stoga je Zagreb čest domaćin svjetski poznatih sadržaja. U ovom suvremenom kulturnom središtu bogate prošlosti svatko će pronaći nešto za svoje srce i dušu. 

Muzeji

Želite li shvatiti kako neka nacija diše i što joj je važno, zavirite u njezinu prošlost. Zagreb čuva sve važne uspomene iz hrvatske prošlosti koje će vas upoznati s njezinom umjetnošću, sportom, životima poznatih ličnosti te nekadašnjim stilom života.

Galerije i umjetničke zbirke

Zagreb je bio i ostao grad u kojem slikari, kipari, arhitekti, književnici i umjetnici općenito traže svoju inspiraciju i stvaraju nevjerojatna umjetnička djela. Stoga ne čudi što će njihova muza prigrliti sve one koji vole ili i sami stvaraju umjetnost te im ponuditi djela renomiranih domaćih i stranih umjetnika.

Koncertne dvorane

Mnogo se toga promijenilo od 1876. godine kad je otvorena prva koncertna dvorana u Zagrebu, ona Hrvatskog glazbenog zavoda. Raskoš orkestralnih skladbi romantizma zamijenili su bubnjevi i gitare rock koncerata, no i dalje svaki glazbeni stil ima svoje poklonike.

Kina

Očaravaju vas crno-bijela lica tankih obrva u glamuroznim toaletama? Možda pak preferirate akcijom nabijene filmske spektakle, po mogućnosti u 3D varijanti? Ili vam je jednostavno dosta fikcije i želite pogledati neki vjeran i kvalitetan dokumentarac.

Knjižnice

Zagreb je brojnim hrvatskim književnicima ponudio prazne stranice na kojima su mogli pisati svoje priče. Tako su u njemu svoj dom pronašli Miroslav Krleža, August Šenoa, Tin Ujević, Marija Jurić Zagorka i Antun Gustav Matoš te zagrebačko podneblje iskoristili kao mjesto radnje u svojim djelima.

Kazališta

Kazališni život Zagreba živi punim plućima tijekom cijelog dana. Izlaskom sunca bude se dječja kazališta u kojima se mališani od prvih koraka do tinejdžerskih dana smiju, ali i educiraju. Upravo se na tim predstavama rađa ljubav prema kazališnim daskama koja se nastavlja tijekom cijelog života.