language

Upišite traženi pojam

European Best Destinations - Maksimir među najljepšim parkovima Europe

Prema izboru glasača portala European Best Destinations zagrebački Maksimir, s poviješću duljom od dvjesto godina, uvršten je među najljepše parkove u Europi.

Park Maksimir među najljepšim je parkovima Europe, odlučili su glasači portala European Best Destinations. Tako su, nakon izbora Adventa u Zagrebu za najbolju božićnu manifestaciju u Europi, glasači toga portala dali svoj glas i prekrasnom zagrebačkom perivoju, svrstavši ga u društvo najljepših gradskih oaza, kao što su Parc des Buttes Chaumont u Parizu, El Retiro u Madridu, Hyde Park u Londonu, Villa Borghese u Rimu, Tiergarten Park u Berlinu itd.

Na tom portalu, koji mnogi turisti koriste kao izvor preporuka za putovanja, navodi se da je Park Maksimir izgrađen na rubu Zagreba koncem XVIII. stoljeća, a danas je sastavni dio grada. Premda zauzima površinu od samo 316 hektara, utočište je brojnim biljnim i životinjskim vrstama te ima iznimnu vrijednost u očuvanju ugroženih vrsta. Poznat je kao i dom za više od stotinu vrsta ptica, a osim hrastove šume stare sto godina u parku ćete pronaći livade, pet slikovitih jezera i potočić s bogatom florom i faunom, koja pridonosi biološkoj raznolikosti parka.

Danas je Park Maksimir zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture i kulturno-povijesni spomenik te predstavlja jedan od simbola grada Zagreba. U njegovoj povijesti duljoj od dvjesta godina u njemu su mjesto za odmor i opuštanje pronalazile brojne generacije Zagrepčana, baš kao što čine i danas, a sada im se pridružuje i sve više turista.

04.05.2016.