language

Upišite traženi pojam

Ostala događanja

Upoznaj svoju zemlju

Projekt besplatnih razgleda s turističkim vodičima koji se organizira povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u organizaciji Društva turističkih vodiča grada Zagreba i Srednjohrvatske makroregije.

Zagreb, moj voljeni grad  
- polazak  nedjelja 14.01. 2024. godine u 12:00 sati ispred Centra za posjetitelje (TIC) Trg Bana Josipa Jelačića

"Šetnjom po Gornjem gradu donosimo poznate i manje poznate priče o tisuću godina starom Zagrebu i pripovijestima koje otkrivaju tko su bili njegovi slavni žitelji, što su poklonili gradu i čime su ga zadužili, Čut ćemo i drevne priče o gornjogradskim zdanjima i njihovoj ulozi u dugoj povijesti grada, priče o Meštroviću, Matošu, Šenoi, gospodinu Fuliru, najstarijoj zagrebačkoj ljekarni koja je radila prije Kolumbovog rođenja, o baroknim palačama i plesnim dvoranama. Podsjetit ćemo i kako su živjeli obični građani, a kako plemstvo, što su kuga i požari učinili gradu, te što su prohujala stoljeća ostavila današnjim stanovnicima Zagreba."

Meštrovićev Zagreb
- polazak  nedjelja 14.01. 2024. godine u 12:00 sati ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

"On nije rođen u Zagrebu, ali je u našem gradu ostavio neizbrisiv trag: Ivan Meštrović, umjetnik svjetskoga glasa, stvarao  je prekrasna umjetnička djela koja se danas mogu naći po muzejima svijeta, u javnim prostorima europskih i američkih gradova. Kažu pak da nema grada na svijetu koji u svom javnom prostoru ima toliki broj skulptura koje su djelo jednog jedinog umjetnika, a to je Zagreb i njegov Ivan Meštrović. Stoga, prošećimo Zagrebom i saznat ćete koje je prvo Meštrovićevo djelo postavljeno u našem gradu, saznat ćete o čemu su se dopisivali prijatelji Tesla i Meštrović, zašto su se građani pobunili protiv odluke da se Zdenac života postavi ispred zgrade HNK, koja je povijest skulpture Povijest Hrvata. Pričat ćemo o zanimljivom životnom putu umjetnika, ali i naučiti kako nastaju skulpture."

 

Turistička zajednica grada Zagreba ne snosi odgovornost za odluke organizatora o promjenama termina, izvođača, programa, cijena ili za slučaj otkazivanja događanja.