PREDSTAVE, GLAZBENI PROGRAMI I RAZGLEDI GRADA ZA DAN GRADA ZAGREBA

Povodom obilježavanja Dana grada Zagreba, 31. svibnja, Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) pripremila je, s partnerima, besplatne razglede grada, predstave i radionice za najmlađe, koncert na Zrinjevcu i ostale prigodne programe.

Tako će se, u utorak, održati koncert deseteročlanog sastava „Swingers band“ u Glazbenom paviljonu parka Zrinjevac, u 17:30 sati. Grupa svoj program bazira na repertoaru poznatih evergreena te pjesmama posvećenim gradu Zagrebu. Tu su i besplatni razgledi grada na hrvatskom jeziku, a održat će se i ostali prigodni programi na Gornjem gradu, u Parku kralja Petra Krešimira IV. i maloj pozornici JU Maksimir.

Ovom prigodom, direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld je izjavila: „Dan grada Zagreba obilježavamo raznim besplatnim programima, a ove godine ćemo ga i simbolično obilježiti u Sarajevu, u sklopu festivala Ja BiH gdje će se održati izložba našeg poznatog putopisca i fotografa, Davora Rostuhara, posvećena Zagrebu za njegov rođendan. Već tradicionalno, svojevrsnu uvertiru čine naši zeleni i održivi Viseći vrtovi koje sredinom svibnja postavljamo na svjetiljkama Gornjeg i Donjeg grada. Dodatno, veseli i vijest da će upravo od 31. svibnja, u Zagreb početi dolaziti i letovi izraelske kompanije Sun d'Or, podružnice nacionalne aviokompanije El Al, koja će naš grad povezivati izravno s Tel Avivom svaki utorak. Za kraj, koristim priliku čestitati Dan državnosti, 30. svibnja, kao i Dan našeg grada Zagreba, 31. svibnja.“

Podsjećamo, na Dan državnosti RH, kao i na Dan grada Zagreba, održat će se prigodna Smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije, a centrom grada će se prošetati i popularni likovi iz prošlosti.

 

PROGRAM DOGAĐANJA NA DAN GRADA ZAGREBA

31.5.2022. - utorak

Besplatni razgledi grada za građane:

 • 14:00 Edukativni razgled grada za djecu - vodiči Agramerice
  Polazak kod Manduševca na Trgu bana Josipa Jelačića
  Prijava na tel: 091/4975-921 ili e-mail: palcica.agramerica@gmail.com
 • 18:30 Kostimirani razgled grada „Iz Zagorkina pera“ - vodičkinja Martina Findrik
  Polazak kod spomenika M.J. Zagorke u Tkalčićevoj ulici
  Prijava na tel: 091/6067-770 ili e-mail:  findrik.martina@gmail.com
 • 19:30 Kostimirani razgled grada „Zagrebačke začarane priče” - Purgerica
  Polazak kod Kule Lotrščak
  Prijava na tel: 091/6363-661 ili e-mail: purgerica@yahoo.com

Zagrebački vremeplov:

Projekt Turističke zajednice grada Zagreba koji za 2022. godinu započinje s Danom grada Zagreba, a uključuje različite manifestacije te promovira bogatu prošlost Zagreba.

 • 10:00 – 12:00 Gornjogradske glazbene vedute (starogradske pjesme uličnih  svirača), lokacije Gornji grad: Mletačka ulica, Markov trg, Kula Lotrščak, Trg sv. Katarine, Strossmayerovo šetalište
 • 11:30 Smjena straže – Počasna satnija Kravat pukovnije
  Početak ispred Etnografskog muzeja
 • 17:00 – 20:00 Gornji grad u prošlosti, Gornji Grad

Koncert Swingers band

Park Zrinjevac na Trgu Nikole Zrinskog u 17:30 sati

Koncert u trajanju od sat vremena deseteročlanog sastava „Swingers band“ u Glazbenom paviljonu parka Zrinjevac u 17:30 sati . Grupa svoj program bazira na repertoaru ikona američke glazbe te ih povezuje s tradicionalnim evergreenima te pjesmama posvećenim gradu Zagrebu. Nastup je besplatan, predviđen je za sve generacije te uključuje poznate naslove poput:  La Bamba, Footloose, Suspicious Minds,  Tequila, Let's Twist Again, Fly me to the Moon,  Golubovi, Autobus Calypso, Samo jednom se ljubi,  Sretan rođendan, Duda, Dudica, Volare,  Stand by me, Hit the Road Jack , Marina,  Americano, Can't Help Falling in Love

Program za djecu

(Park kralja Petra Krešimira IV.):

 • 17:00 Predstava za djecu “Stonoga Goga”
 • 18:00 Likovna radionica za djecu
 • 19:00 Predstava za djecu “Lovci na snove”

Program JU Maksimir (mala pozornica):

 • 15:00 – 16:30 Radionica “Mali maksimirski rendžeri"
 • 16:30 – 17:30 Predstava za djecu “Živ živ”

Ostali programi u JU Maksimir

Cijeli dan:
Izložba nagrađenih radova posjetitelja
Izložba profesionalnog fotografa
Izložba djelatnika Javne ustanove Maksimir

18:00 – 20:00 Zeleni pub kviz + show (voditeljica: Marina Orsag)

Dodatne aktivnosti u vrijeme Dana grada Zagreba:

 • 19.05. – 31.05. Izložba “Spomenik kralju Tomislavu”
 • Trg kralja Tomislava, u organizaciji Gliptoteke HAZU (uz  podršku TZGZ )
 • 01.05. – 01.11. Cvjetne košarice
 • Viseći vrtovi na svjetiljkama Gornjeg i Donjeg grada (TZGZ)
 • 31.5. u 19:00h Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, svečano će se proslaviti u utorak, 31. svibnja 2022. godine, kada se ujedno slavi Dan Grada Zagreba. Proslava započinje euharistijskim slavljem ispred Zagrebačke katedrale u 19 sati koju će predvoditi mons. Lazarus You Heung-sik, pročelnik Kongregacije za kler, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima, te svećenicima i redovnicima grada Zagreba. Nakon misnog slavlja uslijedit će procesija sa svijećama i likom Majke Božje od Kamenitih vrata od katedrale, Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata gdje će završiti cjelokupni program.

Temeljem Prethodne suglasnosti Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te Prijave javnog okupljanja MUP-u Policijske uprave zagrebačke, od 17.5.2022., tom će prigodom biti privremeno prekinut promet (uz asistenciju policije) od 20 do 22 sata na Kaptolu od broja 1 do Kamenitih vrata u gore navedenim ulicama.