language

Upišite traženi pojam

Dan grada Zagreba

Dan grada Zagreba

 

Povodom obilježavanja Dana grada Zagreba, 31. svibnja, Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) s ponosom objavljuje novi promotivni film Zagreb All-Inclusive. Uz pjesmu opjevanu od našeg proslavljenog glazbenog umjetnika Ive Robića, ovaj film ističe raznolikost i bogatstvo ponude grada Zagreba za posjetitelje.

Također, kao i svake godine, TZGZ je s partnerima pripremila razne prigodne programe. 

Na Dan državnosti RH, kao i na Dan grada Zagreba, održat će se prigodna Smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije, a centrom grada će se prošetati i popularni likovi iz prošlosti.

 

Dan otvorenog grada - 01.06.2024.
  1. ARHITEKTONSKE ŠETNJE ZRINJEVCEM, Lenuzzijeva potkova, 11 sati

Uz stručno vodstvo uživat ćete u šetnji najstarijim od sedam zagrebačkih parkova i saznati kada je i kako nastao.

Mjesto susreta: Meteorološki stup na sjevernoj strani parka Zrinjevac.

  1. SVI NAŠI SUSRETI, Dolac,12 sati

Na Dolcu, simbolu života grada, iznenadit će vas mladi plesači koji našem omiljenom "placu" uz ritmove starog Zagreba stvaraju novo naličje.

  1. BALET, Trg bana Josipa Jelačića, 16 sati

Na glavnom trgu zagrebačka Škola za klasični balet izvest će baletni program, od baletnih vježbi do ulomaka iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta.

  1. TAJNI ZAGREB, Gornji grad, 16 i 17:30 sati

Vodimo vas pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba, saznajte priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada sa našom magičnom kazivačicom Ivom Silom.

Mjesto susreta: ispred Kule Lotrščak.

  1. ZAČARANA ŠUMA, Park Ribnjak, 17 sati

Scensko događanje u režiji Ivice Buljana, odvest će građane u šetnju parkom Ribnjak i potragom za izvođačima koji će na “skrivenim” lokacijama recitirati poeziju i interpretirati dijelove iz slavnih dramskih tekstova.

  1. PLESNJAK, ugao Tesline i Preradovićeve ulice, 19:30 sati

Uživajte u najljepšim šansonama posvećenima Zagrebu, ali i dobrim starim hitovima. Zaplešimo zajedno kao u vremenima najboljih zagrebačkih plesnjaka uz sjajnog Josipa Palametu i njegov band.

 

Besplatni razgledi grada za građane - 01.06.2024.

Feshtaona: EvenTura – kviz tura gradom na tematiku filma Tko pjeva zlo ne misli

Postoji li „zagrebačkija“ priča od one ispričane u filmu Tko pjeva zlo ne misli? Fulir, Mina, Ana i Franjo Šafranek – ovi su neki od najpoznatijih likova iz hrvatske filmske prošlosti, a EvenTura Vas vodi po lokacijama na kojima su boravili! A baš kao što započinje na Zrinjevcu, tako i završava u legendarnoj gostioni na Gornjem gradu: uz dobru čašicu! Tematika ture kombinacija povijesti grada Zagreba kroz kontekst filma "Tko pjeva zlo ne misli". Tura se ne bazira isključivo na filmu, već spaja povijest grada kroz kontekst filma te njegovo izrastanje u grad kakav poznajemo danas. Za kraj će tu biti i tradicionalno zagrebačko jelo, proglašenje pobjednika kviza koji se igra na turi (ne, nije vam potrebna priprema) te, naravno, dobra zabava.

18:00 – mjesto okupljanja, Zrinjevac (trajanje cca. 2 sata)

Prijave i informacije:
Mail: kristinabozic.tours@gmail.com
tel.:
+385 98 969 54 62

ŠETNJE S PURGERICOM - Zbigecani Zagreb

Dobrodošli u beli Zagreb grad s početka 20. stoljeća, u eru galantnih kazališnih predstava, kavana, izumitelja, automobila koji voze po "krivoj" strani ceste, dama u suknja-hlačama s vozačkim dozvolama, tajnovitih ljubavnih poruka obojanih ljubičastom tintom i grandioznih, glamuroznih zabava u društvu gostiju iz Orient Expressa. Pripovjedačica Keti Klinček, pripadnica zagrebačkog mondeno-građanskog života, vodi vas natrag u Zagreb iz njezinog vremena - perle, halb-cilinderi, fine haljine, otkačene zabave, struja u Ilici, vodvilj predstave u Jurišićevoj, prva utrka automobila Zagreb-Varaždin-Zagreb, i još puno zbigecanih, veselih, škandaloznih priča čeka na vas u čast proslave dana našeg najdražeg grada. Nasmijte se i otputujte u zbigecanu povijest Zagreba!

19:00 – ispred glavnog ulaza u HNK (trajanje cca. 2 sata)

Prijave i informacije:
Mail: purgerica@yahoo.com
tel.:
+385 91 636 36 61

Zagrebački vremeplov - 31.05.2024.

11:30 Smjena straže – Počasna satnija Kravat pukovnije
Početak ispred Etnografskog muzeja

U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću hrvatska laka konjica, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupila je francuskoj vojsci. Vojničke vještine ali i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije „Royal Cravates” u sklopu francuske kraljevske vojske 1664. godine. Osobiti pečat odorama davao je crveni rubac – kravata koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. Kravata, danas nezaobilazni modni dodatak svakog muškarca, potječe od tih hrabrih hrvatskih vojnika.

17:00 – 19:00 Folklorna scena 
Trg kralja Tomislava (17:00-17:45) – Trg bana J. Jelačića (18:00-19:00)

Zagrebačka okolica poznata je po mnogobrojnim folklornim društvima od kojih neka bilježe svoje postojanje i više od stoljeća. Odjeveni u prekrasne i jedinstvene narodne nošnje, na ulice Zagreba donose svoje folklorne običaje, pjesmu i ples.

17:00 – 20:00 Likovima Zagrebačkog vremeplova 
Trg bana J. Jelačića, Zrinjevac, Gornji grad

Mislite li da ste vremeplovom otputovali u neko prošlo vrijeme?
Varate se! Gornjogradskim ulicama, tu pored Vas, doista prolaze glavni junaci nekih odavno ispisanih priča: likovi iz legendi, ali i stvarne osobe - svi oni mali i veliki ljudi koji su obilježili zagrebačku prošlost.

Glazbena kontrola Zagrebačkog orkestra ZET – a - 31.05.2024.

10:00 Glazbena vožnja i 12:00 Trg bana J. Jelačića

Glazbena vožnja započinje na Ljubljanici gdje članovi orkestra ulaze u tramvaj na jednoj od redovnih linija i u vožnji sviraju do sljedeće postaje. Na odabranim lokacijama u gradu, trgovima, ulicama, parkovima, održat će se kratki nastupi u trajanju 10-15 minuta, nakon čega orkestar nastavlja glazbenu vožnju. S obzirom na pop-up karakter projekta, lokacije nastupa nisu unaprijed isplanirane, ali završni nastup održava se svaki put točno u podne na Trgu bana Josipa Jelačića.

Autor fotografije: Lice grada

Predstava za djecu- 31.05.2024.

Teatar POCO LOCO – Bajka za van, kazališna šetnja koja se sluša, gleda i igra.

Park Ribnjak, glavni ulaz u park ispred Centra mladih

Ova kazališna šetnja namijenjena je djeci starijoj od 5 godina. Djeca do 10 godina trebaju biti u pratnji odrasle osobe jer se radi o interaktivnoj šetnji na otvorenom i tijekom trajanja cijele predstave obavezno je korištenje slušalica. Ulaznice su besplatne, no obavezna je rezervacija ulaznica na mail: pocoloco.rezervacije@gmail.com.

U slučaju kiše predstava se odgađa za subotu 1. 6. u istim terminima:
17:00  -  prva izvedba Bajke za van
18:30 -   druga izvedba Bajke za van

Dodatne aktivnosti u vrijeme Dana grada Zagreba
  • 01.05. – 01.11. Cvjetne košarice
    Viseći vrtovi na svjetiljkama Gornjeg i Donjeg grada (TZGZ)
  • 31.5. u 19:00h Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata

Autor fotografije: Lice grada
 
 

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, svečano će se proslaviti u petak, 31. svibnja 2024. godine, kada se ujedno slavi Dan Grada Zagreba. Proslava započinje euharistijskim slavljem ispred Zagrebačke katedrale u 19 sati koju će predvoditi  nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima, te svećenicima i redovnicima grada Zagreba. Nakon misnog slavlja uslijedit će procesija sa svijećama i likom Majke Božje od Kamenitih vrata od katedrale, Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata gdje će završiti cjelokupni program.

 

*U slučaju lošeg vremena program se otkazuje.