Pozitivan koncert: Petnaesto i posljednje izdanje u znaku Dubioza Kolektiva

02.09.2019

U vremenu kada su pozitivna događanja posebno vrijedna dobra je vijest da se u studenome održava 15. izdanje Pozitivnog koncerta, najvažnijeg domaćeg zimskog glazbenog događaja i jednog od najvećih u regiji. Loša je vijest da će ovogodišnje izdanje biti – posljednje. To je i razlog više za dolazak…

Dvodnevni Pozitivan koncert, najznačajnija i najdugovječnija dvoranska svirka, 15. će izdanjem ujedno i završiti svoj put. Naime, s Dubioza Kolektivom, popularnim sastavom iz Bosne i Hercegovine koji će nastupati oba dana, ali i velikim brojem drugih izvođača, Pozitivan koncert će 22. i 23. studenoga u Velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova održati svoje posljednje izdanje.

Kuriozitet je petnaestog i posljednjeg Pozitivnog koncerta da će Dubioza Kolektiv, po mnogima najveći bend ove regije, kompletne koncerte održati oba dana. Svojevrsna je to posveta posebnoj vezi između Pozitivnog koncerta i Dubioza Kolektiva koji je na ovoj manifestaciji nastupao 2011., a potom i 2014. godine i to pred rasprodanom dvoranom.

Prvoga dana ovogodišnjeg koncerta očekuju se u Domu sportova i nastup grupe Manntra, a nakon nje nastupa hrvatski glazbenik Mile Kekin sa svojim solo materijalom te jedan od najvećih autora našeg podneblja Darko Rundek s Ekipom.

Drugoga dana Pozitivnog koncerta nastupat će zagrebački sastav Atentat, a poslije njega slijede dvije hip-hop grupe – dvojac Krankšvester zabilježit će svoj premijeran nastup na ovoj manifestaciji, dok će grupa Tram 11 ponovo stupiti na scenu u dvorani koju su prije dvije godine osvojili povratničkim koncertom.

Pozitivan koncert u 14 je godina postao najvažniji domaći glazbeni zimski događaj i jedan od najmasovnijih koncerata u regiji. Dosadašnje programe ispunjavala su poznata domaća, regionalna, ali i internacionalna imena.

Koncert je imao i edukativnu dimenziju jer je njegova organizacija jedna od akcija Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV). Edukacija, poticanje na testiranje i odgovorno ponašanje mladih osoba i osoba s rizičnim ponašanjem te borba za AIDS free generaciju bili su glavni ciljevi HUHIV-a i Pozitivnog koncerta, što će se na drugi način promicati i ubuduće.