Ledena dvorana: 16. Trofej Zagrebačkih pahuljica

02.01.2020

16. Trofej Zagrebačkih pahuljica, na kojem se očekuje rekordan broj sudionika, ponovo će potvrditi važnost Zagreba kao međunarodnog centra ledenog sporta.

Trofej Zagrebačkih pahuljica, veliko međunarodno natjecanje u sinkroniziranom klizanju u svim dobnim skupinama (kadetkinje, juniorke i seniorke), održat će se u organizaciji Hrvatskog klizačkog saveza i Kluba sinkroniziranog klizanja Zagrebačke pahuljice 16. put 17. i 18. siječnja u Ledenoj dvorani Doma sportova. Ovogodišnje će natjecanje okupiti rekordne 42 ekipe s više od 800 klizačica iz 10 zemalja Europe, Amerike i Australije. Zagreb već dva desetljeća kontinuirano organizira velika međunarodna natjecanja među kojima je i dosadašnjih petnaest izdanja Trofeja Zagrebačkih pahuljica pa se bez pretjerivanja može reći da je glavni grad Hrvatske i u međunarodnim razmjerima važan centar ledenog sporta.

Naime, početkom 2018. godine Zagreb je postao jedini grad u svijetu u kojem su dvaput organizirana sva svjetska natjecanja u sinkroniziranom klizanju Međunarodne klizačke federacije (ISU). Nakon što je bio domaćin dva svjetska juniorska kupa i dva svjetska seniorska prvenstva, Zagreb je te godine drugi put bio organizator i Svjetskog juniorskog prvenstva. Tome još treba dodati činjenicu da će 2021. godine glavni grad Hrvatske po treći put biti domaćin Svjetskom seniorskom prvenstvu. Tako će se Zagreb izjednačiti s dosad jedinim trostrukim seniorskim domaćinom Helsinkijem i postati prvi grad u svijetu koji je organizirao pet svjetskih sinkro-prvenstava.

U 2020. godini obilježit će se 20., jubilarna uzastopna godina održavanja natjecanja pod ingerencijom Međunarodne klizačke federacije u Zagrebu, a nastupe na njima je u tom vremenu u Domu sportova gledalo ukupno čak 129 tisuća ljudi.