18. Festival jednakih mogućnosti: Tri dana atraktivnih programa

17.05.2019

U središtu Zagreba se od 21. do 23. svibnja održava međunarodna manifestacija 18. Festival jednakih mogućnosti koja raznovrsnim programima promiče kreativnost i mogućnosti osoba s invaliditetom kao ravnopravnih članova društva.

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića od 21. do 23. svibnja održava se tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture, 18. Festival jednakih mogućnosti, čije programe izvode osobe s invaliditetom, a pridružuju im se drugi glazbeno-scenski i likovni umjetnici. Festival je međunarodnoga karaktera te ima bogate glazbeno-scenske, likovne, rekreativno-edukativne i sportske programe. Također, građani su pozvani da na poligonu u simuliranim uvjetima istraže granice vlastite mobilnosti.

Na trodnevnom uličnom festivalu, koji traje od 10 do 22 sata, sudjeluje više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. U organizacijskom timu radi dvadesetak stručnjaka i oko 150 volontera studenata koji se educiraju o invaliditetu i volonterstvu te stječu dragocjena iskustva timskog rada i specijalne komunikacije s osobama raznolikih tjelesnih i osjetilnih oštećenja te umanjenih mentalnih sposobnosti.

Ovaj festival svake godine izaziva veliko zanimanje građana pa se procjenjuje da njegove programe u tri dana pogleda oko 15 tisuća gledatelja. Festival je zaslužan i za ugled Zagreba u velikoj europskoj j obitelji zdravih gradova.

Organizator festivala i njegov idejni začetnik je Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu, a projekt podupiru resorna tijela Vlade Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.