Paprenjaci – papreni medenjaci

Paprenjaci su ime dobili po papru, koji je u prošlosti bio vrlo skupocjen i rijedak začin, a da je to autohton hrvatski pa tako i zagrebački kolač govori i August Šenoa u svome poznatom djelu „Zlatarevo zlato“.

Danas je paprenjak postao jedan od najpoznatijih zagrebačkih turističkih suvenira kojeg gosti iz cijelog svijeta odnose u svoje domove kao lijepu i ukusnu uspomenu na Zagreb.

 

Sastojci za 40-50 paprenjaka:

400 g glatkog brašna

120 g svinjske masti                  

150 g šećera

½ žličice cimeta

½ žličice mljevenog klinčića

½ žličice muškatnog oraščića

½ žličice mljevenog crnog papra

1 naribana korica naranče

1 prstohvat soli        

130 g oraha                                   

1 jaje                                       

2 žumanjka                           

90 g meda                                   

Priprema:

U prikladnu zdjelu prosijemo oštro i glatko brašno, dodamo mljevene orahe, muškatni oraščić, cimet u prahu, mljeveni klinčić, svježe mljeveni papar, sol, naribanu koricu naranče i dobro izmiješamo sastojke. Zatim dodamo svinjsku mast i prstima dobro izradimo smjesu dok ne bude zrnata. Potom dodamo cijelo jaje, dva žumanjka i med te kuhačom dobro izradimo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na radnu plohu i rukama izmijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, omotamo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odstoji 60 minuta na hladnom. Odstajalo tijesto pobrašnimo i na pobrašnjenoj dasci izvaljamo na debljinu cca. 0,5 cm. Reljefne kalupe za oblikovanje paprenjaka pobrašnimo i njima utiskujemo željene reljefne oblike u tijesto. Tako ukrašeno tijesto izrezujemo na odgovarajuće kvadrate, premjestimo ih na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 25 minuta. Pečene paprenjake prije posluživanja ostavimo da se ohlade.

Poznati o Zagrebu

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel

Jako mi se svidjela dvorana Lisinski. Bio je veoma moćan osjećaj nastupati tamo jer su ljudi došli, pažljivo slušali i osjetili glazbu u srcu. Lisinski je prekrasna dvorana i ja sam vrlo počašćen što tamo mogu nastupati. Moj prvi nastup u Lisinskom ostao mi je u vrlo dragom sjećanju.

Izvor: www.muzika.hr

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

Courtney Thorne Smith

Courtney Thorne Smith

Hvala na jednom od najboljih hotelskih iskustava ikada. Sobe su nam bile prelijepe, osoblje je izvrsno, svaki trenutak je bio predivan. A Zagreb... čaroban! Sve najbolje!

Izvor: Esplanade Zagreb Hotel

Chris Urbanowicz

Chris Urbanowicz

Sjećam se nastupa na INmusic festivalu. Jedva čekamo da ponovo vidimo svoje obožavatelje. Mislim da će biti vrlo uzbudljivo.

Izvor: www.tportal.hr

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Wolfmother

Wolfmother

Lokacija na kojoj se održava festival i Zagreb u kojem smo proveli iznimno opušteno prijepodne su prekrasni.

Izvor: INmusic festival

50Cent

50Cent

Posebno sam se veselio dolasku u Zagreb, pogotovo zato što je majka putovala sa mnom. Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu!

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

Foals

Foals

Uzbuđeni smo zbog prvog nastupa u Hrvatskoj i presretni što smo imali vremena razgledati vaš prekrasan grad Zagreb.

Izvor: INmusic festival