Kuhani štrukli sa sirom - jastučići od domaćeg tijesta punjeni svježim sirom

Pred nama je recept za poznate kuhane štrukle: bogatoga okusa, nadjevene smjesom od svježeg sira i prelivene krušnim mrvicama prženim na maslacu.

Kad kažemo štrukli, pomislimo na ono lagano slankasto, ponekad i zašećereno jelo. Pred nama je recept za poznate kuhane štrukle: bogatoga okusa, nadjevene smjesom od svježeg sira i prelivene krušnim mrvicama prženim na maslacu. Dodatak žličice šećera po vrhu privući će i one koji više vole slatku varijantu. Priprava je nešto zahtjevnija ali za poseban užitak se isplati uložiti malo truda i naučiti kako su to desetljećima radile naše bake.

 

Sastojci za 8-10 osoba:

Za tijesto:

500 g glatkoga brašna

1 jaje

50 ml ulja

2 prstohvata soli

200 ml mlake vode

 

Za nadjev:

750 g svježega sira

180 g kiselog vrhnja

3 jaja

2 prstohvata soli

 

Za preljev:

150 g maslaca

100 g krušnih mrvica

 

Za posipavanje:

100 g šećera

1 žličica cimeta u prahu

Priprema:

U posudu prosijamo glatko brašno, ulijemo ulje, mlaku vodu, razbijemo jaje, dodamo sol i prstima izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na pobrašnjenu radnu plohu i rukama umijesimo tijesto. Tijesto oblikujemo u kuglu, premažemo je uljem, stavimo na tanjur, prekrijemo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odmara 30-ak minuta. Za to vrijeme u prikladnu posudu stavimo svježi sir, dodamo kiselo vrhnje, razbijemo tri jaja, dodamo sol i kuhačom izradimo sastojke. Na pobrašnjenom stolnjaku, izvaljamo tijesto te ga rukama tanko izvučemo. Zatim tijesto, na strani bližoj nama, nadjenemo nadjevom od sira te uz pomoć stolnjaka savijemo. Potom rubom tanjura prerežemo tijesto na odgovarajuće komade i stavimo ih kuhati u vrelu i posoljenu vodu 20-ak minuta. Za to vrijeme u zagrijanu tavu iznad vatre rastopimo maslac, dodamo krušne mrvice i pržimo ih do zlatno smeđe boje. Kuhane štrukle rasporedimo na tanjure, prelijemo ih prženim krušnim mrvicama, po želji posipamo šećerom i još vruće poslužimo.


 

Poznati o Zagrebu

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg je jesen 2007. proveo u Zagrebu: Zagreb je nevjerojatan grad. Uživao sam razgledavajući stare dijelove grada, a na večer sam izlazio u klubove. Oduševilo me i to što je blizu Austrije i Italije, pa sam za vikende odlazio u Veneciju, Milano, Ljubljanu, Graz, Split...

Izvor: www.vjesnik.com

Flogging Molly

Flogging Molly

Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.

Izvor: INmusic festival

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

50Cent

50Cent

Posebno sam se veselio dolasku u Zagreb, pogotovo zato što je majka putovala sa mnom. Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu!

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Wolfmother

Wolfmother

Lokacija na kojoj se održava festival i Zagreb u kojem smo proveli iznimno opušteno prijepodne su prekrasni.

Izvor: INmusic festival

The Fratellis (Jon)

The Fratellis (Jon)

Hvala svima koji nas došli vidjeti na INmusic festival! Oduševljeni smo gradom i nadamo se da se opet vidimo.

Izvor: INmusic festival

Snoop Dog

Snoop Dog

Sve mi je super ovdje, cure su prelijepe, usluga vrhunska. Što više mogu tražiti od grada?

Izvor: Hotel Antunović Zagreb