Bučnica - savijača od tankog tijesta s bučom i svježim sirom

Početak lova na buče (bundeve) je ljetno vrijeme kada slasne buče jednostavno pozivaju da najmanje jednom godišnje napravimo ovaj stari klasik Zagreba i šire zagrebačke regije; Bučnicu!

Domaće tijesto, sir i naribana buča vratit će mnoge u dane djetinjstva i izmamiti uzdahe svih prisutnih koji dobiju priliku kušati jedno od najslasnijih jela našeg kraja... Kada ovo probate zabrinut ćete se ima li dovoljno buča do slijedeće godine. Oni s iskustvom, buču će naribati i spremiti na tajno mjesto u škrinju, a rijetki će je van sezone htjeti podijeliti s ostalima. Hm, takva je bučnica!

 

Sastojci za 6-8 osoba:

Za tijesto:

500 g glatkoga brašna

1 prstohvat soli

30 g svinjske masti

1 jaje

200 ml mlake vode

 

Za nadjev:

1 kg buče

400 g svježega sira

100 g kiselog vrhnja

2 jaja

½ žličice šećera

1 žličica soli

80 g maslaca

 

Priprema:

Buči odrežemo krajeve, ogulimo ju, prepolovimo po dužini i izdubimo mekani dio. Očišćenu buču naribamo u prikladnu posudu, posolimo ju, promiješamo i ostavimo da odstoji. U zasebnu zdjelu prosijamo brašno, dodamo sol, razbijemo jaje, ulijemo vodu, dodamo i mast te rukom dobro izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na radnu plohu, izmijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, premažemo s malo maslinovog ulja, prekrijemo prozirnom plastičnom folijom i ostavimo da se odmara 30 minuta. Za to vrijeme posoljenu i naribanu buču rukama čvrsto ocijedimo i premjestimo u čistu posudu. Zatim dodamo sir, prstohvat soli i šećera, kiselo vrhnje, razbijemo dva jaja i sve zajedno dobro izmiješamo. Na pobrašnjeni stolnjak premjestimo odstajalo tijesto, malo ga pobrašnimo i tanko ga izvaljamo, a potom rukama izvučemo dok ne postane jako tanko. Nepravilne rubove odrežemo, tijesto premažemo uljem, dulje krajeve nadjenemo mješavinom tikvice, sira i vrhnja te ih pomoću stolnjaka savijamo prema sredini dok se ne spoje. Tanjurom izrežemo savijače na željenu duljinu, premjestimo ih u maslacem premazanu vatrostalnu posudu, prekrijemo komadićima mekanog maslaca i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 195°C, 30-ak minuta. Gotovu bučnicu, toplu ili hladnu narežemo na komade i poslužimo.

Poznati o Zagrebu

50Cent

50Cent

Posebno sam se veselio dolasku u Zagreb, pogotovo zato što je majka putovala sa mnom. Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu!

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Wolfmother

Wolfmother

Lokacija na kojoj se održava festival i Zagreb u kojem smo proveli iznimno opušteno prijepodne su prekrasni.

Izvor: INmusic festival

Foals

Foals

Uzbuđeni smo zbog prvog nastupa u Hrvatskoj i presretni što smo imali vremena razgledati vaš prekrasan grad Zagreb.

Izvor: INmusic festival

The Fratellis (Jon)

The Fratellis (Jon)

Hvala svima koji nas došli vidjeti na INmusic festival! Oduševljeni smo gradom i nadamo se da se opet vidimo.

Izvor: INmusic festival

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg je jesen 2007. proveo u Zagrebu: Zagreb je nevjerojatan grad. Uživao sam razgledavajući stare dijelove grada, a na večer sam izlazio u klubove. Oduševilo me i to što je blizu Austrije i Italije, pa sam za vikende odlazio u Veneciju, Milano, Ljubljanu, Graz, Split...

Izvor: www.vjesnik.com

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel

Jako mi se svidjela dvorana Lisinski. Bio je veoma moćan osjećaj nastupati tamo jer su ljudi došli, pažljivo slušali i osjetili glazbu u srcu. Lisinski je prekrasna dvorana i ja sam vrlo počašćen što tamo mogu nastupati. Moj prvi nastup u Lisinskom ostao mi je u vrlo dragom sjećanju.

Izvor: www.muzika.hr