Državni arhiv u Zagrebu

+385 1 48 07 150

Državni arhiv u Zagrebu osnovan je 1907. godine kao zagrebački Gradski arhiv pod upravom Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, a od 1947. smješten je u prekrasnoj gornjogradskoj palači Erdödy-Drašković iz 19. stoljeća.

Danas je Državni arhiv u Zagrebu javna ustanova od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku koja pohranjuje i čuva arhivsko gradivo nastalo djelovanjem upravnih i javnih službi, pravosuđa, prosvjetnih, kulturnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, gospodarskih subjekata, bankarskih i novčarskih zavoda, stranaka, društava, zaklada i udruga te obiteljske i osobne fondova i razne zbirke u razdoblju od 13-og do 21-og stoljeća.

U Arhivu je pohranjeno arhivsko gradivo u ukupnoj količini od 12 000 dužnih metara koje je raspoređeno u 1269 arhivskih fondova i zbirki, a korisnicima je omogućen rad u čitaonici Arhiva koja ima 24 sjedeća mjesta te je opremljena s četiri mikročitača i dva računala.

U prosjeku Arhiv tijekom godine posjeti oko 1700 korisnika i obradi se oko 6000 korisničkih zahtjeva što Arhiv čini drugim najposjećenijim arhivom u Hrvatskoj, odmah iza centralnog Hrvatskog državnog arhiva.

Teritorijalna nadležnost Arhiva obuhvaća Grad Zagreb, najveći dio Zagrebačke županije te dio Krapinsko – zagorske županije.

Posjetiteljima je omogućeno razgledavanje dvorišta palače d ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, a razgledavanje zgrade, stalnog postava i dvorišta uz stručno vodstvo moguće je od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati uz prethodnu najavu na telefonski broj: + 385 1 48 07 167. Ulaz je besplatan.

 

Poznati o Zagrebu

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Wolfmother

Wolfmother

Lokacija na kojoj se održava festival i Zagreb u kojem smo proveli iznimno opušteno prijepodne su prekrasni.

Izvor: INmusic festival

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) o Zagrebu je pisao na svom blogu: http://bit.ly/nO3yin

Izvor: www.guardian.co.uk

Chris Urbanowicz

Chris Urbanowicz

Sjećam se nastupa na INmusic festivalu. Jedva čekamo da ponovo vidimo svoje obožavatelje. Mislim da će biti vrlo uzbudljivo.

Izvor: www.tportal.hr

Flogging Molly

Flogging Molly

Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.

Izvor: INmusic festival

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Juliette Gréco

Juliette Gréco

Zagreb mi je ostao u sjećanju kao prekrasan grad, a ljudi koje sam upoznala bili su jako dragi, pružili mi toplu dobrodošlicu. Publika je, također, bila prekrasna. Zaista, taj koncert mi je poput lijepog suvenira.

Izvor: www.muzika.hr

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

Eric Sardinas

Eric Sardinas

Veselim se Zagrebu kao odredištu gdje se uvijek dobro osjećam i čini se kako je predugo prošlo od zadnjeg puta, iako se radi o nešto više od godinu dana.

Izvor: www.muzika.hr

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg je jesen 2007. proveo u Zagrebu: Zagreb je nevjerojatan grad. Uživao sam razgledavajući stare dijelove grada, a na večer sam izlazio u klubove. Oduševilo me i to što je blizu Austrije i Italije, pa sam za vikende odlazio u Veneciju, Milano, Ljubljanu, Graz, Split...

Izvor: www.vjesnik.com