Državni arhiv u Zagrebu

+385 1 48 07 150

Državni arhiv u Zagrebu osnovan je 1907. godine kao zagrebački Gradski arhiv pod upravom Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, a od 1947. smješten je u prekrasnoj gornjogradskoj palači Erdödy-Drašković iz 19. stoljeća.

Danas je Državni arhiv u Zagrebu javna ustanova od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku koja pohranjuje i čuva arhivsko gradivo nastalo djelovanjem upravnih i javnih službi, pravosuđa, prosvjetnih, kulturnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, gospodarskih subjekata, bankarskih i novčarskih zavoda, stranaka, društava, zaklada i udruga te obiteljske i osobne fondova i razne zbirke u razdoblju od 13-og do 21-og stoljeća.

U Arhivu je pohranjeno arhivsko gradivo u ukupnoj količini od 12 000 dužnih metara koje je raspoređeno u 1269 arhivskih fondova i zbirki, a korisnicima je omogućen rad u čitaonici Arhiva koja ima 24 sjedeća mjesta te je opremljena s četiri mikročitača i dva računala.

U prosjeku Arhiv tijekom godine posjeti oko 1700 korisnika i obradi se oko 6000 korisničkih zahtjeva što Arhiv čini drugim najposjećenijim arhivom u Hrvatskoj, odmah iza centralnog Hrvatskog državnog arhiva.

Teritorijalna nadležnost Arhiva obuhvaća Grad Zagreb, najveći dio Zagrebačke županije te dio Krapinsko – zagorske županije.

Posjetiteljima je omogućeno razgledavanje dvorišta palače d ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, a razgledavanje zgrade, stalnog postava i dvorišta uz stručno vodstvo moguće je od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati uz prethodnu najavu na telefonski broj: + 385 1 48 07 167. Ulaz je besplatan.

 

Poznati o Zagrebu

Baka DJ, Ruth Flowers

Baka DJ, Ruth Flowers

Zagreb je predivan, ali najviše su me oduševili ljudi. Svi su toliko ljubazni i pristupačni. Bolje domaćine si nisam mogla poželjeti.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

Flogging Molly

Flogging Molly

Uživamo ovaj utorak u Zagrebu. Uskoro krećemo put Main stagea na INmusic festival.

Izvor: INmusic festival

Courtney Thorne Smith

Courtney Thorne Smith

Hvala na jednom od najboljih hotelskih iskustava ikada. Sobe su nam bile prelijepe, osoblje je izvrsno, svaki trenutak je bio predivan. A Zagreb... čaroban! Sve najbolje!

Izvor: Esplanade Zagreb Hotel

The Fratellis (Jon)

The Fratellis (Jon)

Hvala svima koji nas došli vidjeti na INmusic festival! Oduševljeni smo gradom i nadamo se da se opet vidimo.

Izvor: INmusic festival

Pixies

Pixies

Veliko hvala u ime banda PIXIES na još jednom divnom danu u Zagrebu! Izvrstan festival i prekrasna publika (molimo manje kiše drugi put!!), Doviđenja.

Izvor: INmusic festival

Snoop Dog

Snoop Dog

Sve mi je super ovdje, cure su prelijepe, usluga vrhunska. Što više mogu tražiti od grada?

Izvor: Hotel Antunović Zagreb

The Black Keys (Patrick)

The Black Keys (Patrick)

Prvi nam je put u Zagrebu. Stvarno nam je lijepo ovdje. Nećemo stići vidjeti obalu, ali ćemo se odmoriti i hodati uokolo...

Izvor: INmusic festival

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg je jesen 2007. proveo u Zagrebu: Zagreb je nevjerojatan grad. Uživao sam razgledavajući stare dijelove grada, a na večer sam izlazio u klubove. Oduševilo me i to što je blizu Austrije i Italije, pa sam za vikende odlazio u Veneciju, Milano, Ljubljanu, Graz, Split...

Izvor: www.vjesnik.com

Foals

Foals

Uzbuđeni smo zbog prvog nastupa u Hrvatskoj i presretni što smo imali vremena razgledati vaš prekrasan grad Zagreb.

Izvor: INmusic festival

Melanie Fiona

Melanie Fiona

Žao mi je što nisam imala priliku dulje ostati i razgledati malo više, ali Jarun s jezerom i klubovima me oduševio, Ima sve elemente dobre zabave.

Izvor: Hotel Antunović Zagreb