Srpska pravoslavna crkvena opština

Današnja pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu sagrađena je na mjestu nekadašnje katoličke crkve sv. Margarete.

+385 1 48 77 530
+385 1 48 77 534

Današnja pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjega nalazi se na mjestu nekadašnje katoličke crkve sv. Margarete, koja je bila župna crkva zagrebačkog podgrađa. Između te crkve i Ilice nalazilo se nekada katoličko groblje, a kasnije je pravoslavna općina na tom mjestu sagradila zgradu po projektu arhitekta Bartola Felbingera.

Zanimljivo je da je današnja pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjega između Ilice i Cvjetnog trga (Preradovićevog trga) u Zagrebu sagrađena na mjestu nekadašnje katoličke crkve sv. Margarete.

Ta je katolička crkva bila podignuta još početkom 14. stoljeća (spominje se već 1334. godine) i služila je kao župna crkva za zagrebačko podgrađe. Oko nje je bilo tzv. Margaretsko groblje, na kojem su pokapani stanovnici gradskog podgrađa, gradski kmetovi iz Trnja i sirotinja iz Šoštarske vesi (područje sjeverno od današnjeg Trga bana Jelačića). Isusovac otac Ljudevit dao je to groblje ograditi 1622. godine. Uz tu se crkvu sv. Margarete održavao tzv. Margaretski sajam, svake godine 13. srpnja.

Dozvolu za održavanje tog sajma ishodio je Gradec 1372. godine, kako bi oslabio trgovinu susjednog Kaptola i proširio svoje tržište. Na početku 16. stoljeća to je prestala biti župna crkva, a postala je područna kapela župe sv. Marka.

Sajmište je 1641. preneseno na Harmicu. Za kapelu sv. Margarete u 17. i 18. stoljeću brinuli su se isusovci. Taj je red ukinut 1773. godine, a poznato nam je i to da kapela sv. Margarete 1779. više nije imala crkvenu namjenu.

Godine 1794. gradska ju je uprava Gradeca prodala, zajedno s okolnim zemljištem (koje je sezalo sve do Ilice) pravoslavnim trgovcima (u to doba pretežito grčke narodnosti).

Pravoslavna je zajednica postojeću crkvenu građevinu preuredila, a na mjestu Margaretskog groblja izgradila je 1822. zgradu prema projektu arhitekta Bartola Felbingera (to je danas zgrada na adresi Ilica 7).

Godine 1866. izgrađena je nova crkva, prema projektu Franje Kleina. Danas je ta crkva jednobrodna građevina s polukružnom apsidom i zvonikom na pročelju. Kao uspomena na katoličku crkvu sv. Margarete ostalo je do danas još samo ime ulice istočno od crkve – Margaretska ulica.

CORONAVIRUS INFORMATION

The application procedure for obtaining the Safe stay in Croatia safety designation

Celebrities about Zagreb

Eric Sardinas

Eric Sardinas

I am looking forward to Zagreb as a destination where I always feel good. It seems it has been too long since the last time I was here, although it was just a year or so. 

Source: www.muzika.hr

Snoop Dog

Snoop Dog

Everything is great here, the girls are beautifull, the service is exceptional. What more can I ask from the town?

Source: Hotel Antunović Zagreb

Flogging Molly

Flogging Molly

We're enjoying this Tuesday in Zagreb. We're heading onto the main stage of the INmusic Festival soon.

Source: INmusic festival

Foals

Foals

We're excited about our first concert in Croatia and delighted that we had the opportunity to walk around the wonderful city of Zagreb.

Source: INmusic festival

THE BLACK KEYS (Patrick)

THE BLACK KEYS (Patrick)

This is our first time in Zagreb. We're really having a great time. We won't be able to see the coast, but we'll get some rest and walk around the city...

Source: INmusic festival

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel

I like Lisinski very much. It was very intense to perform there, because people came, listened carefully and felt the music in their hearts. Lisinski is a beautiful concert hall, and I am very honored to be performing there. I have wonderful memories of my first performance in Lisinski.

Source: www.muzika.hr

50Cent

50Cent

I was very looking forward to coming to Zagreb, especially because my mother travelled with me. My people found out everything about it, so that we could see the main stuff in the city!

Source: Hotel Antunović Zagreb

Wolfmother

Wolfmother

The location of the festival and Zagreb, where we spent a pleasant morning, are wonderful.

Source: INmusic festival

Alex Kapranos

Alex Kapranos

Alex Kapranos (Franz Ferdinand) wrote about Zagreb on his blog: http://bit.ly/nO3yin

Source: www.guardian.co.uk

Melanie Fiona

Melanie Fiona

I am sorry that I have not had the opportunity to stay longer and see a little more, but the Jarun Lake and clubs impressed me, has all the elements of good entertainment.

Source: Hotel Antunović Zagreb