Virtualni Zagreb#ZagrebLovesYou

Kultura u tvom domu

Izložba "Franjo Bučar (25. studenog 1866. – 26. prosinca 1946.)" Hrvatskog športskog muzeja

Franjo Bučar presudno je utjecao na razvoj cjelokupnog hrvatskog športa. Djelovao je krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Po zvanju doktor povijesti, učitelj po zanimanju, cijeli život je neraskidivo bio vezan sa športom. Postavio je temelje mnogim sportskim disciplinama u Hrvatskoj. Hrvatski športski muzej njemu u čast organizirao je izložbu “Franjo Bučar (25. studenog 1866. – 26. prosinca 1946.)“ koju možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Izložba hrvatskog dizajna 19/20

Prva online inačica bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, manifestacije koja već 21 godinu dokumentira najbolje recentne dizajnerske projekte u Hrvatskoj. Izložbu možete ovdje.

Virtualna izložba Slovenskog etnografskog muzeja "Tamo gdje su pčele doma" - "Kler so čebele doma"

Izložba „Kjer so čebele doma“, odnosno prevedena na hrvatski jezik „Tamo gdje su pčele doma“ trebala je tijekom 2020. godine gostovati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, međutim s obzirom na novonastalu situaciju izložba će biti predstavljena u digitalnom obliku. Izložbu možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Predstave Zagrebačkog kazališta mladih

Zagrebačko kazalište mladih pokrenulo je i online program Retro ZKM na zahtjev. Za simboličnu cijenu od 4 USD (protuvrijednost u kunama) na ZKM Vimeo kanalu možete gledati neke od kultnih predstava ZKM-a koje ste propustili, ili ih se želite prisjetiti.

Kazalište Mala scena online

Kazalište Mala scena kulturne sadržaje iz kazališta prebacilo je u virtualni svijet. Iz kazališta Mala scena su najavili i mogućnost gledanja predstava na zahtjev putem vimeo servisa.

Facebook

YouTube

PREDSTAVE NA ZAHTJEV

Ansambl Lado iz vlastitog doma

Iako ništa ne može zamijeniti izravan kontakt umjetnika i publike, Ansambl Lado i dalje ostaje povezan s ljubiteljima tradicijske umjetnostiNa svom YouTube kanalu Lado je objavio snimke različitih koncerata koji se mogu gledati iz udobnosti vlastitog doma. 

Virtualna šetnja kroz izložbu LADO / RELJEFI / TRAGOVI

CeKaTe Teatar #kulturaonline

Bogat virtualni program Centra za kulturu Trešnjevka kontinuirano se izvodi svaki tjedan te se može pratiti na internetskoj stranici, društvenim mrežama (Facebook i Instagram) i na YouTube kanalu. Program se trajno nalazi na navedenim kanalima te se može pogledati i naknadno. 
VIŠE

Virtualni program za djecu

#PRIČEKOJELIJEČE

Virtualna izložba: 'Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje'

Virtualna izložba: Darko Sever - Linije

TEATAR TIRENA pripremio dramsko-edukativne online programe za djecu

Teatar Tirena plasira kreativne videozadatke za djecu, koje će osmišljavati njihovi dramski pedagozi. Također će nudi online i svoje predstave za niže razrede osnovne škole.

Facebook

Predstave kazališta Knap online

Kazalište Knap unosi malo veselja i zabave u našu svakodnevnicu te omogućava konzumiranje kulture iz kućnog naslonjača.

Predstave možete pogledati na njihovom YouTube kanalu

Virtualna šetnja kroz Muzej Mimara

Muzej Mimara poziva sve zainteresirane građane na virtualnu šetnju kroz svoj postav.

Web
SmartGuide
Facebook

Uz virtualnu šetnju muzej vas poziva da pogledate i virtualne izložbe na njihovoj web stranici.
Također, na njihovoj blog stranici pružaju značajne stručne tekstove.

Prošetajte kroz Muzej za umjetnost i obrt

Na stranicama Google Cultural Institutea publika kroz Google Museum View iz vlastitog doma može virtualno prošetati i kroz tri kata stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt.

Muzej vam svaki mjesec donosi dodatne prgrame putem svojih web stranica i profila na društvenim mrežama.

Virtualne izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja

Hrvatski povijesni muzej, uz moto "Možda vi ne možete do nas, ali mi možemo do vas!", na svojim web i facebook stranicama nudi pregled starih izložbi održanih u prostoru Muzeja i širom Hrvatske kao i svoje virtualne izložbe.

#MSUNonStop

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu uživo je na službenim stranicama i društvenim mrežama pokrenuo virtualni program #MSUNonStop. U sklopu tog programa svakodnevno će predstavljati radove iz Zbirki i donositi zanimljivosti u vezi svog postava.

Otkrijte zbirku Moderne galerije

Moderna galerija u Zagrebu će svakog ponedjeljka, srijede i petka predstavljati online po jedno djelo iz svoje bogate zbirke kako bi i u aktualnim ograničenim uvjetima djelovanja ostala u kontaktu s posjetiteljima. Kustosi tog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti omogućit će na Facebooku, Instagramu i na web stranici Moderne galerije, upoznavanje s umjetninama predstavnika hrvatske moderne umjetnosti, uz stručne tekstove.

Na stranicama Moderne galerije može se razgledati i dio velike retrospektive Vatroslava Kuliša.

Muzej s kauča - online programi Etnografskog muzeja Zagreb

Etnografski muzej Zagreb poziva Vas na virtualno druženje kroz koje ćete upoznati i naučiti mnogo zanimljivosti iz hrvatske i svjetske baštine. Svakog utorka, četvrtka i subote objavljuje sadržaj za male i velike. Naučite nešto novo iz hrvatske i svjetske baštine, budite kreativni i zabavite se!

Na svojoj web stranici  Etnografski muzej nudi i virtualni razgled pojedinih zbirki i izložbi, koje imaju i edukativan karakter, izložbu tradicijskih glazbala, putovanje Afrikom i Južnom Amerikom s braćom Seljan, i mnoge druge.

Virtualno otvorenje izložbe VODA 2020 u Galeriji Modulor

Galerija Modulor je za sve zainteresirane snimila otvorenje izložbe VODA 2020 koje možete pogledati na You Tube-u dok se virtualna izložba može pogledati na njihovoj Facebook stranici.

Virtualne šetnje Tiflološkog muzeja

Posjetite Tiflološki muzej od 0 do 24 na njihovoj web stranici stranici i razgledajte stalni postav i sve izložbe Muzeja putem virtualnih šetnji.

Klubskascena.hr donosi livestream-ove ponajboljih hrvatskih DJ-eva

Za sve ljubitelje elektronske glazbe Klubskascena.hr prenos na svojim Facebook stranicama livestream-ove ponajboljih hrvatskih DJ-eva.

Knjižnice grada Zagreba

Članovima Knjižnica grada Zagreba dostupna je posudba e-knjige. E-knjige mogu se posuđivati putem aplikacije ZaKi Book te preko mrežnoga kataloga. Detaljnije upute možete potražiti na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba. Trenutno je dostupno više od 600 naslova e-knjige za posudbu.

 

Zagrebački likovni umjetnici

Na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” i njihovoj facebook stranici, Udruga HDLU Zagreb redovito postavlja virtualne izložbe članova i prijatelja HDLU Zagreb.

"Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema" virtualna izložba

Sekcija za fotografiju ULUPUH-a poziva sve ljubitelje fotografije da im se pridruži u netom otvorenoj virtualnoj galeriji izložbe “Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema”. Izložba je dostupna na sljedećoj poveznici.

 

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na svojim web i Facebook stranicama nudi mnoštvo online sadržaja koji će vam olakšati boravak kod kuće.

Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Zagrebački solisti - Koncerti u vašem domu

Zagrebački solisti odlučili su s Vama podijeliti svoja djela, odnosno snimke sa svojih koncerata na Facebook i YouTube kanalima. Nalazimo se u vremenima kada nam je potreban mir, ali i odgovornost svakog od nas. Poznato je da klasična glazba opušta i smiruje ali i drži um budnim i trezvenim.

Hrvatski školski muzej

Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Portal DiZbi.HAZU sadrži digitaliziranu građu 14 Akademijinih znanstvenih i muzejsko-galerijskih jedinica i središnje Knjižnice. DiZbi.HAZU trenutno uključuje građu u sljedećim izvornim formatima: knjige, časopisi, kazališne cedulje, rukopisi, mikrofilmovi, note, fotografije, sadreni odljevi, medalje i plakete, umjetničke slike, arhitektonski nacrti i modeli, video.

Facebook

Gliptoteka HAZU

Centar mladih Ribnjak

Centar mladih Ribnjak dio svojih aktivnosti preselio je online. Na njihovim web i Facebook stranicama možete pronaći mnoštvo sadržaja kojim ćete korisno i zabavno iskoristiti vrijeme kod kuće. 

Virtualna izložba "Ribnjak u vremeplovu"

Virtualne izložbe Kabineta grafike HAZU

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti priključio se akciji #seeartfromhome. U Vaše domove donese virtualne izložbe "Prvaci hrvatskog plakata / Csikos, Crnčić, Krizman, Babić" i "Krajolik u grafici starih majstora". Izložbe možete pogledati na njihovom Facebook profilu.

Prirodoslovni_online

Sav muzejski sadržaj dostupan Vam je na web stranicama. U protekle tri godine Hrvatski prirodoslovni muzje realizirao je preko 150 vrijednih muzejskih prijekata, izložbi, radionica i događanja kako u muzeju tako i u gostujućim sredinama. Prisjetite se nekih starih ili pogledajte aktualne izložbe virtualno 0-24.

Facebook

Zbirke poezije suvremenih hrvatskih pjesnikinja

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, objavilo je u okvriu projekta Besplatne elektroničke knjige šest zbirki suvremenih hrvatskih pjesnikinja.

Plovna mjesta - Sanja Baković
Nebeski ekvator - Gordana Benić
Etika konja i kruha - Marija Dejanović
Početne koordinate - Monika Herceg
Čovječica - Sonja Manojlović
Meteorologija tijela - Nada Topić

Virtualna izložba "U službi vizualizacije baštine"

Hommage fotografima Nini Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću i Miljenku Mojašu nastoji baciti svjetlo na zlatno doba konzervatorske fotografije.

Web

Fototeka Ministarstva kulture RH

Zbirka fotografske dokumentacije Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture dostupna je na poveznici.

Kulturno informativni centar Zagreb

Kulturno informativni centar je javna ustanova kulture koja putem svojih djelatnosti promiče kulturu i visoke umjetničke dosege, prati i potiče aktualna društvena i kulturna zbivanja u Zagrebu i zemlji i koja pruža mogućnosti za svestrano informiranje u kulturi i o kulturi na svojim web i Facebook stranicama.

Virtualni obilasci arhive: Todorović - Aladinov duh
Mak Melcher - Atelijer 08 /virtualna izložba

Virtualna izložba "Nokturno"

Virtualnu izložbu "Nokturno" akademske umjetnice Gorane Težak u organizaciji Galerije „Idealni grad” Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad možete pogledati na linku.

Detaljnije o izložbi možete saznati na web i Facebook stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad

Virtualna galerija 5. bijenala slikarstva

Virtualnu galeriju 5. bijenala slikarstva možete pogledati na stranicama Artsteps.com. Virtualna izložba prati postav izložbe 5. bijenale slikarstva koja je realizirana krajem 2019. godine.

“Greta VR” virtualna galerija

Zagrebačka galerija Greta pokrenula je online platformu “Greta VR” na kojoj autori mogu samostalno postavljati, a posjetitelji pregledavati recentne umjetničke radove u virtualnom prostoru galerije Greta. 

Online izložbe u Galeriji Klovićevi dvori

Razgledajte izložbe u Galeriji Klovićevi dvori iz udobnosti svog doma na njihovim internet stranicama. Više

Centar za kluturu Sesvete

Centar za kulturu Narodnog Sveučilišta Sesvete donosi vam virtualne izložbe. Više

Virtualna izložba - Iz školskih udžbenika povijesti – remix

Izložba prikazuje najpoznatije predmete koje čuva Arheološki muzej u Zagrebu a koji se pojavljuju fotografijom u svim hrvatskim udžbenicima za nastavu povijesti.

Virtualna izložba “Iz školskih udžbenika povijesti - remix” osim fotografija predmeta sadrži visoko kvalitetne 3D modele i elemente 3D šetnje stalnim postavom omogućujući gledatelju novo i interaktivno iskustvo. Namijenjena je svima, posebno djeci i mladima te nastavnicima povijesti, koji će sigurno pronaći puno zanimljivih materijala za pripremanje svoje nastave. Više

Virtualna izložba Memorijalne zbirke Jozo Kljaković - Otkupljena djela Joze Kljakovića-prilog Zbirci

Virtualnu izložbu posjetitelji mogu pogledati na web straniciInstagram i Facebook profilu zbirke

Virtualne izložbe u Hrvatskom državnom arhivu

Hrvatski državni arhiv vas poziva da razgledate virtualne izložbe na njihovoj web stranici.

Online izložba Sonje Vuk

U galeriji Vladimir Bužančić od 13. studenog 2020. možete pogledati online izložbu Sonje Vuk 'Ići prema sebi'. Izložbu možete pogledati na sljedećoj poveznici
 

Razgled grada

Zagreb 360

Razgledajte Zagreb putem 360 virtualnih panorama. Više!

Zagreb Segway and Walking Tour

Upoznajte Zagreb na zaista originalan način - Segway način! Više

Web Facebook

Pedicab

Sjednite u Pedicab i razgledajte Zagreb. Više

Web  

HopOn HopOff - Zagreb City Tour

Uskočite u HopOn HopOff - Zagreb City Tour bus i provozajte se Zagrebom. Više

Web Facebook

Hrabre žene Zagreba

Krenite na virtualnu turu Zagreba u društvu Ive Sile iz Secret Zagreba i saznajte više o hrabrim ženama koje su oblikovale naš grad. 

Više

Invisible Zagreb

Invisible Zagreb prva je edukacijska tura u Hrvatskoj koju vode bivši i sadašnji beskućnici. Ture su besplatne i baziraju se na dobrovoljnim donacijamaKako izgleda razgled pogledajte u videu Davora Batisa. 

#OstaniOdgovoran, naruči dostavu

Pogledajte popis ugostiteljskih objekata koji nude dostavu hrane.

Okusi Zagreba u tvom domu

Upoznajte zagrebačku kuhinju kroz seriju slasnih recepata :)

Kutak za najmlađe

MiniMini ciklus Zagrebačke filharmonije na YouTubeu

Zagrebačka filharmonija emitira na svojem YouTube kanalu koncertne predstave 'Ježeva kućica' i 'Božić kod Zimogroznih'.

Predstava 'Ježeva kućica' dostupna je na linku , a predstava 'Božić kod Zimogroznih' na linku.

Mrle čita priče za laku noć

Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, alias Mr.Lee & IvaneSky autori su albuma za djecu 'Kišni razdraganci' koji je objavljen i u audio obliku i kao slikovnica. Na njihovom YouTube kanalu mogu se pogledati kratki videi na kojima Mrle čita priče za laku noć.

Dječji Grad na YouTube kanalu nudi mini disko videe

Djeca mogu pratiti korake i pritom se razgibati od glave do pete, a njihovo pjevanje prožet će vedrinom vaš dom. 

Više

“Kartice za kišne dane (i socijalno distanciranje)”

“Kartice za kišne dane (i socijalno distaniciranje)” još su jedan doprinos stručnjaka Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba kako bi pomogli obiteljima s djecom koje su u ovom teškom razdoblju zdravstvene krize izolirani u svojim domovima. Psihologinja Poliklinike Tea Brezinšćak osmislila je i prikupila 55 ideja za obiteljske aktivnosti koje povezuju i grade psihološku otpornost.

Kartice možete preuzeti OVDJE.

ZOO Zagreb – Edukativne priče

Zoološki vrt grada Zagreba svakodnevno na svojim Facebook stranicama i YouTube kanalu objavljuje edukativne videosnimke o svojim životinjama.

Kikići, Genijalci i Medenjaci - Hrabrice

Hrabrice, nova pjesma Kikića, Genijalaca i Medenjaka nastala u vrijeme izolacije zbog virusa i potresa u Zagrebu rezultat je velikog truda, ljubavi, prijateljstva i zajedništva dječje i roditeljske ekipe koja i dalje marljivo vježba i stvara putem interneta.

YouTube

Zagrebačko kazalište lutaka - Lutke stižu u vaš dom!

Na YouTube kanalu Zagrebačkog kazališta lutaka možete pogledati neke od njihovih najljepših predstava.

"Postolar i vrag"

"Carevo novo ruho"

"Vladimir i Matilda, čarobnjaci sa Zrinjevca“

Dječji časopisi Smib i Modra Lasta

Školska knjiga daruje svim učenicima besplatan pristup listalici s novim brojem Smiba i Modre laste. Čitajte pjesme i priče, upoznajte talentirane vršnjake, doznajte zanimljivosti o životinjama, prirodnim i kulturnim ljepotama Hrvatske i svijeta, rješavajte enigmatske zadatke, kvizove i pitalice, smijte se uz stripove i šale. Najbolji časopisi za učenje i zabavu nude mnogobrojne zanimljive sadržaje. U oba časopisa čeka vas više od stotinu zabavnih tekstova.

Web

Priča mi se priča

Teatar PocoLoco svoj program "Priča mi se priča" seli na Soundcloud. Besplatno poslušajte audio zapise s nekoliko njihovih najzabavnijih pričaonica.

Virtualna zbirka "Djetinstvo na čekanju"

Virtualnu zbirku "Djetinjstvo na čekanju", koja obuhvaća radove mladih autora/ica, pogledajte OVDJE.

Klikom na svaku od fotografija možete pročitati i priče o nastanku radova, kao i poruke ove divne djece!

Animacija pristiglih radova

Kako volimo u koroni?

Online izložba radova djece vrtićke i osnovnoškolske dobi. Izložbu možete pogledati na Facebook i internet stranici Kulturnog centra Travno.

Uskrsna pisanica

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad poziva sve zainteresirane, bez obzira na dob, da se uključe u online izložbu  svojim likovnim radovima na temu Uskrsne pisanice. Likovne radove fotografirajte i pošaljite na mail adresu: ivana@czkio-susedgrad.hr ili vedran@czkio-susedgrad.hr

Online slagalice

Knjižnice grada Zagreba pripremile su vam zanimljivi način kako sebi i svojoj djeci prikratiti vrijeme. Na sljedećim linkovima možete pronaći niz online slagalica sastavljenih od raznolike građe iz vrijedne Digitalizirane zbirke Knjižnice grada Zagreba. Zabavite se s online slagalicama!

LOVEZAGREB - stories created by locals

Zagreb Shortcuts #27 - Homemade Christmas

Take a peep through Zagreb`s windows into the history of homemade Christmas ornaments.

Zagreb Shortcuts #26 - The harvest

In late summer Zagreb bursts with fresh food of all colours, flavours and scents. The best part? You can do your harvest right in the city centre.

Zagreb Shortcuts #25 - What's up Zagreb

If any city can blossom again, it's #Zagreb - because of its amazing, resilient people. <3 See you again in Zagreb!

From Zagreb Balconies

Take a tour of Zagreb from windows and balconies of Zagreb citizens. <3 #DreamNowTravelLater #ZagrebLovesYou

Sunday Roast – In Good Times and in Bad Times

One of my fondest childhood memories when it comes to food is our typical Sunday family lunch. In 99% of the cases it was the same dish, but I never got bored of it – roast chicken and potatoes, lettuce salad on the side.

Zagreb's Virtual Farmers' Market

During the global coronavirus lockdown, even though most shops and supermarkets are open, one of the things people terribly miss is local, seasonal fruits and vegetables – fresh produce from farmers' markets.

In The Times of Hardship, We Stick Together

As I'm starting to write this blog post, I try to rewind all the events which took place throughout the last week. The times right now are indeed uncertain and scary, but somehow, the unbreakable spirit of our city still shines through.

Zagreb - A City With a Spirit of Steel

March 2020 was one to remember if you live in Zagreb. With the global pandemic caused by the coronavirus spreading, our beloved hometown was hit by a strong earthquake like none of us can remember.

Znate li da možete virtualno putovati Zagrebačkom županijom

Doživite atrakcije Zagrebačke županije kroz prirodne, povijesne, kulturne i gastronomske znamenitosti. Prošetajte kroz općine i svih devet gradova županije iz udobnosti svoga doma.