Pimp my pump

Javne slavine ili pumpe za vodu pojavljuju se krajem 19. stoljeća, a postavljene su u četvrtima gdje kućanstva nisu imala priključke na gradski vodovod. Iako se u Gradskom vodovodu pojavljuje naziv „Viktorija zdenci“, građani su ih vrlo brzo od milja nazvali Željezni Francek ili Željezni Martin, nazivom koji se održao do danas.

Ekipa okupljena oko umjetničkog kolektiva Pimp my pump bavila se njihovom likovnom obnovom te ih je prije gotovo jednog desetljeća oslikala, kako sami kažu, više od stotinu.

S godinama pomalo zaboravljen, projekt se revitalizira i nadograđuje na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba. Osim što su rute prilagođene epidemiološkim mjerama jer omogućuju individualne obilaske, projekt nosi i poruku održivosti.

Naime, mnoge pumpe još su u funkciji, a voda je iz njih pitka, stoga pozivamo sve namjernike, rekreativce i slučajne prolaznike da razvijaju svijest o održivosti te svoje boce pune svježom vodom iz pumpe i na taj način smanjuju utjecaj plastike na okoliš.

 
August Šenoa
August Šenoa

August Šenoa autor je prvog modernog romana, Zlatarovo zlato, a zbog njegovog doprinosa hrvatskoj književnosti, to razdoblje naziva se Šenoino doba. Šenoa je umro u 43. godini kad je kao gradski senator po hladnoći skrbio za unesrećene u Velikom zagrebačkom potresu 1880. godine.

Pogledaj na mapi
Azra
Azra

Lijepe žene prolaze kroz grad a pumpa na uglu nikad neće ostati sama. Jer Azra je ritam ovoga grada, ritam kojeg najbolje osjetite kada Zagreb izranja iz sna na filigranskim pločnicima.

Pogledaj na mapi
Bart
Bart

Bartholomew "Bart" Jo-Jo Simpson nije najbolji učenik u razredu ali nas svojim spačkama nasmijava od svog rođendana 1980. na dan šale, 1. travnja. Hommage svima vama koji niste bili miljenici profesora ali jeste idol svakog učenika.

Pogledaj na mapi
Darth Vader
Darth Vader

Ako je Sila dovoljno jaka u vama, pronaći ćete Star Wars pumpu i bez putokaza. Pređite na tamnu stranu i osjetite magnetsku privlačnost Darth Vaderove karizme. May the Force be with you!

Pogledaj na mapi
Dino Dvornik
Dino Dvornik

Sva prepucavanja na relaciji Zagreb - Split prestaju kad se spomene Dino Dvornik. Od Kineskog zida do zagrebačkog Vrapča, Kralj funka je svakoj ulici dao prepoznatljivi urbani đir a svakom prolazniku ubrzao bioritam.

Pogledaj na mapi
Ernest Fulir
Ernest Fulir

Nacrtaj mi konja i dat ću ti 2 dinara! Tako je gospon Fulir nadilazio i najiskrenije kritičare. Majstor obrata i šlagvorta, najtanji brk Gornjeg grada, Relja Bašić zauvijek će ostati simbol majstorskih uleta i kavalirštine dvadesetog stoljeća.

Pogledaj na mapi
Film
Film

Iako nema života od sjećanja, s veseljem se sjećamo prvih poljubaca. Mnogi od njih pali su na zagrebačkim ulicama i u parkovima. I zato jer smo stalno u svom filmu nek ova pumpa podsjeti na onaj dobri stari Film i legendarne stihove Jure Stublića.

Pogledaj na mapi
Franjo Šafranek
Franjo Šafranek

Franjo Šafranek najpoznatiji je ambasador špricera u cijeloj metropoli. I svaki put kad gledamo Franju Majetića u ulozi koja nam je svima obilježila živote, pola nacije živi samo za dio kad hrabro kaže: Čuj, ja ću se odmah vratiti, idem malo prek k Žnidaršiću!

Pogledaj na mapi
Haustor
Haustor

U ovaj neobičan dan, uzalud se pitaš nosi li tvoja prva ljubav još uvijek šal od svile. Kada bi Zagreb imao zvučni autogram, bio bi to zvuk jeke Haustora i šuškanja ljetnih haljina.

Pogledaj na mapi
Herman Bolle
Herman Bolle

Herman Bolle dao je Zagrebu šmek zbog kojega ga toliko volimo i danas. Ovaj graditeljski genije, zapravo bez ikakvog formalnog traga o obrazovanju, iza sebe je ostavio arkade, katedrale i muzeje radi kojih milijuni turista svake godine hrle u hrvatsku prijestolnicu. Zvuči tako zagrebački, zar ne?

Pogledaj na mapi
Homer
Homer

Slika Homera Simpsona vjerojatno stoji u nekom riječniku simbola pod lijen i nepristojan, pa ipak mu to ni najmanje nije ugrozilo titulu jednog od najomiljenijih animiranih junaka svih vremena. Potrebna je ogromna doza hrabrosti za rad u nuklearnoj elektrani gdje najčešće jede, pije pivo ili naprosto spava. D’oh.

Pogledaj na mapi
Ivo Robić
Ivo Robić

Ivo Robić prvi je hrvatski pjevač svjetskoga glasa. Mister Morgen snimao je za Polydor, visio na Billboardovoj top ljestvici i proslavio Sinatru sa Strangers in the Night. I zato će ovaj posljednji ostati stranac sve dok Robić ne dobije svoje mjesto pod suncem zagrebačkih ulica kojima i danas odzvanjaju zvuci njegovih šlagera.

Pogledaj na mapi
Jimi Hendrix
Jimi Hendrix

Svaki put kad otvorimo pivo zubima, Jimi Hendrix se nasmije. Ljevoruki genije, upravo je tako svirao svoju gitaru. Zubima, laktom, iza leđa, oblikovao je riffovima budućnost funka, soula rocka i RnB kakve znamo danas.

Pogledaj na mapi
John Lennon
John Lennon

John Lennon svojim je neobičnim životnim i modnim odabirima nepovratno zacrtao fashion trendove, aktivizam i umjetnost. Ako ste se zamislili nad svim što je proročanski rekao u pjesmi Imagine, zamislite koliko bi Zagreb bio manji da nema njegove pumpe?

Pogledaj na mapi
Lisa
Lisa

Lisa Marie Simpson je najnadarenija u svojoj obitelji ali unatoč tome često s bratom završi u kazni. Ljubiteljica životinja, budistica i vegetarijanka ova mala genijalka svakom će prostoru osigurati zen kutak.

Pogledaj na mapi
Marge
Marge

Moralna vertikala Simpsonovih, Majorie "Marge" Simpson, ponosna je vlasnica najmonumentalnije frizure svih crtića od Matovilke naovamo. Hippie u duši, Marge je utjelovljenje reda, sve dok joj mužić ne priušti slom živaca.

Pogledaj na mapi
Marija Jurić Zagorka
Marija Jurić Zagorka

Njene su priče istkane od niti dramatičnih ljubavnih zapleta protkanih autentičnim detaljima zagrebačke povijesti. Marija Jurić Zagorka, i nakon 150 godina od svog rođenja, ostaje pojam školovane, suvremene, neovisne žene.

Pogledaj na mapi
Nirvana
Nirvana

Nevermind? Neki će odmahnuti rukom a neki odmah nanjušiti Teen Spirit kojim je Nirvana bacala u trans sve one britke klince koji su već tada vidjeli kolaps kapitalizma i rupe u hijerarhiji društvenih vrijednosti.

Pogledaj na mapi
Spock
Spock

Ako znate da je Spock rođen 2230. ne čudi pozdrav Long live and prosper! A ako znate da u nekim osnovnim školama djeca na tjelesnom vježbaju razdvajanje srednjeg prsta i prstenjaka ne bi li usvojili najpoznatiji vulkanski pozdrav, ne čudi ova posveta legendi Zvjezdanih staza. A pumpa možda doživi i njegovo rođenje.

Pogledaj na mapi
Strah i prezir
Strah i prezir

Strah i prijezir u Las Vegasu neodoljivo podsjeća na Zagreb devedesetih. Kombinacija ratnog ludila, rave pokreta i sveopće nejednakosti u društvu podsjeća generacije s kraja sedamdesetih na čari odrastanja u ovoj ekranizaciji romana Huntera S. Thompsona. Pa je tako i film dobio pumpu. Ne, nije halucinacija.

Pogledaj na mapi