Ulični triptih: Kreativna ulična umjetnost mijenja slike grada

Cjelogodišnji projekt Ulični triptih snagom scene ulične umjetnosti mijenja izgled gradskih ulica pretvarajući ih u slikarski atelje i platno na kojem se izražavaju likovni umjetnici.

Umjetnički projekt Ulični triptih, koji je započeo sredinom ožujka, a zajednički ga organiziraju umjetnički kolektiv udruge Preuredi moju pumpu i Turistička zajednica grada Zagreba, cjelogodišnji je program uličnih izložbi koji nudi presjek aktualne domaće street art scene. Tako otvoreni gradski prostori postaju privremeni atelje na kojemu odabrani umjetnici svoje radove izlažu kroz jedinstvenu formu „izložbe u promjeni“.

Postav Uličnog triptiha mijenja se svaka tri mjeseca pa će u tom vremenskom intervalu prolaznici moći vidjeti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih hrvatskih autora. Dodatno će iznenađenje biti i to da će dvije lokacije ostati iste, a treća je promjenljiva.

Projekt Ulični triptih započeo je sredinom ožujka radovima trojice umjetnika – Mislava Lešića, Zvonimira Haramije Hansa i Borisa Barea. Oni su oslikali panele u strogom središtu grada – na središnjoj poziciji Centra za posjetitelje na Trgu bana Jelačića 11, u Radićevoj ulici i na Dolcu 1.

Drugi ciklus oslikale su tri talentirane hrvatske umjetnice, Tea Jurišić (panel u Radićevoj ulici kod broja 46), Sanja Stojković (park Opatovina) i OKO (Centar za posjetitelje TZGZ-a, Trg bana Jelačića 11), te tako ženskim rukopisom obilježile drugi krug oslikavanja jedinstvene „izložbe u promjeni“. Iduće oslikavanje je najavljeno za zadnje tromjesečje 2021.

Želja je i namjera organizatora da umjetničkim motivima sve inventivnije i razvijenije street art scene misli prolaznika, u ovom vremenu prepunom izazova, okreću vedrijim temama te ujedno zagrebačke ulice učine ljepšima.

Objavljeno: 18.08.2021