Ulični triptih: Kad ulica postane slikarsko platno

Kad na zagrebačkim ulicama naiđete na oslikane ulične panele, to pred vama izrasta cjelogodišnji projekt Ulični triptih, urbana ulična umjetnost u hodu i promjeni.

Umjetnički projekt Ulični triptih, koji zajednički organiziraju umjetnički kolektiv udruge Preuredi moju pumpu i Turistička zajednica grada Zagreba, cjelogodišnji je program uličnih izložbi koje će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene. Tako će otvoreni gradski prostori postati privremeni atelje gdje će odabrani umjetnici svoje radove izlagati kroz jedinstvenu formu „izložbe u promjeni“.

Projekt Ulični triptih započeo je sredinom ožujka radovima trojice umjetnika – Mislava Lešića, Zvonimira Haramije Hansa i Borisa Barea. Oni su oslikali panele u strogom središtu grada – na središnjoj poziciji Centra za posjetitelje na Trgu bana Jelačića 11, u Radićevoj ulici i na Dolcu 1.

Postav Uličnog triptiha mijenjat će se svaka tri mjeseca pa će u tom vremenskom intervalu prolaznici moći vidjeti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih hrvatskih autora. Dodatno će iznenađenje biti i to da će dvije lokacije ostati iste, a treća je promjenljiva.

Želja je i namjera organizatora da na taj način misli prolaznika, u ovom vremenu prepunom izazova, okreću vedrijim temama te ujedno zagrebačke ulice učine ljepšima.

Povezivanjem s najznačajnijim predstavnicima sve razvijenije i inventivnije domaće street art scene svaka će tri mjeseca novi umjetnici ostaviti svoj autorski trag na gradskim lokacijama, izražavajući se različitim stilovima i formama. Tako će na zagrebačkim ulicama pred očima stanovnika i gostiju nastajati cjelogodišnja atrakcija koja će prenositi pozitivne poruke o uređenju urbanog okruženja na suvremen način.

Zagrebačke ulice ovom jedinstvenom izložbom ulične umjetnosti, koja nastaje i traje pred očima prolaznika, postaju umjetnički atelje i slikarsko platno.

Objavljeno: 07.04.2021