Mali Zagreb: Novi pogled na svakodnevicu

Kuće pored kojih prolazimo ponekad ih i ne zapažajući u umanjenoj će nas varijanti natjerati da zastanemo, vidimo više, ali i razmišljamo drugačije. Mali Zagreb mnogo je više od zanimljivog pojavnog oblika…

Na jedanaest lokacija u Zagrebu, posve neočekivanim mjestima na gradskim javnim površinama, pronaći ćete minijaturne kompozicije zagrebačkih stambenih zgrada prepoznatljivih pročelja. Projekt je to Mali Zagreb koji je svestrani umjetnik Filip Filković Philatz ostvario s grupom kreativnih mladih ljudi, a u realizaciju se uključila Turistička zajednica grada Zagreba.

„Ideja je bila“, kaže autor, „životni prostor našeg velikog svijeta reflektirati u minijaturnim proporcijama kako bi se istaknula važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju“.

Na minijaturne zgrade projekta Mali Zagreb možete naići slučajno za vrijeme šetnje gradskim središtem ili pak slijediti kartu koja obuhvaća sve lokacije, a naći ćete je u Centru za posjetitelje kao i online na mrežnim stranicama ovog projekta i Turističke zajednice grada Zagreba. Koji god način istraživanja odabrali, zaustavite se i spustite pogled kako biste uočili i ono što ste do sada propuštali, a važan je dio mozaika svakodnevice u kojoj živimo.

„Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja kod svakog tko ga ugleda, a kao neinvazivni i ambijentalni projekt na otvorenom koji ne potiče velika okupljanja pravi je primjer pozicioniranja Zagreba kao odgovorne i sigurne destinacije“, kaže o projektu direktorica Turističke zajednice grada Zagreba dr. sc. Martina Bienenfeld.

Projekt Mali Zagreb u velikom gradu očekuje vas do 5. rujna ove godine.

Objavljeno: 07.04.2021