Kazališna scena: Svjetski klasici za blagdansko ozračje

Već tradicionalno zagrebačka kazališta i dvorane uvode nas u blagdansko vrijeme zanimljivim i novim naslovima koji nas nepogrešivo vode u atmosferu zbog koje se veselimo ovom razdoblju u godini.

Za predblagdanski i blagdanski ugođaj u Zagrebu zaslužan je i prigodan kazališni repertoar u kojem nas i ove godine, uz predstave tipične za ovo vrijeme, očekuju i neki novi naslovi koji će dodatno privući gledatelje.

Tako se na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta vraća komična opera Šišmiš Johanna Straussa mlađeg koja je praizvedena u Beču 1874. godine i sinonim je operetnog žanra. Opereta, koja je osvojila kazališne pozornice diljem svijeta, vraća se u zagrebački HNK upravo u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Već tradicionalno, ali uvijek inovativno, blagdansko je vrijeme u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježeno baletnom predstavom Orašar Petra Iljiča Čajkovskog, koja je i danas, gotovo 130 godina od praizvedbe, neizostavan dio adventskog ugođaja. Režiju i koreografiju zagrebačke predstave, za koju se uvijek traži karta više, potpisuje baletni umjetnik svjetske reputacije Vladimir Malakhov.

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 10. prosinca božićnu će bajku Orašar, ponovo ispričati glasovita baletna trupa Ukrainian Classical Ballet uz koreografiju jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora Valerija Petroviča Kovtuna.

U istoj koncertnoj dvorani Zagrebačko kazalište Komedija u suradnji s Produkcijom Disney i u društvu Music Theatre International (Europe) izvodi slavni mjuzikl Ljepotica i zvijer. Mjuzikl je nastao prema istoimenom Disneyjevom filmu iz 1991. godine, a premijerno je izveden na Broadwayu 1994. godine gdje je s više od 5500 repriza stekao status jednog od najuspješnijih u tom žanru. Publika je odlično prihvatila zagrebačku predstavu te je nesumnjivo novi hit u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Najmlađoj je publici Zagrebačka filharmonija posvetila posebnu koncertnu predstavu Božić kod Zimogroznih. Zanimljiva priča isprepletena tradicionalnim božićnim pjesmama – koju djeca i odrasli mogu pogledati na pozornici zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski – ima snažnu poruku o istinskim vrijednostima Božića.

Uz ove, na brojnim se zagrebačkim kazališnim scenama mogu pogledati i druge predstave za djecu i odrasle pa je posve sigurno da će i one pridonijeti blagdanskom ugođaju.

Objavljeno: 08.11.2022