Golf klub Zagreb: Tradicija duga 90 godina

U lipnju će se, na mjestu gdje je i počelo, obilježiti 90 godina golfa u Zagrebu simboličnim udarcem, prigodnom izložbom te podukom posjetitelja.

Prvi je golf teren u Zagrebu otvoren 12. lipnja 1931. godine u parku Maksimir, koji je današnji izgled – što je manje poznato – dobio dijelom zahvaljujući i prilagodbi za golf. Bilo je to samo dvije godine nakon što je grupa građana, koji su putujući Europom upoznali golf, osnovala Golf kluba Zagreb. Prvi je predsjednik Golf kluba Zagreb bio grof Miroslav Kulmer, a među osnivačima i prvim učiteljima-trenerima bili su Britanci koji su radili i živjeli u Zagrebu.

Prvo je igralište golfa simboličnim udarcem otvoreno na livadi ispred Lugarske kućice u maksimirskom perivoju. Zanimljivo je da je klub u to vrijeme imao čak 80 članova, pa je lipanjska svečanost otvaranja terena nastavljena prvim klupskim turnirom, iza kojega je, mjesec dana kasnije, slijedilo i prvo ekshibicijsko natjecanje.

Sjajno se početno razdoblje golfa nastavilo novim turnirima, povećanjem broja članova, da bi klupske aktivnosti prestale početkom 2. svjetskog rata te su obnovljene tek devedesetih godina prošloga stoljeća. Suvremeni Golf klub Zagreb i danas promiče sportske vrijednosti golfa te popularizacijom, osobito među mladima, što je potvrđeno sjajnim rezultatima u natjecanjima za žene, muškarce te u ekipnim natjecanjima.

U parku Maksimir, iz kojega je krenula sjajna zagrebačka golf tradicija, igrališta već odavno nema pa će u povodu obljetnice simboličnim udarcem, baš kao i prije 90 godina, na tom povijesnom mjestu biti otvoreno mobilno golf-pucalište. Uz članove Golf kluba Zagreb i njihove goste, u obilježavanju te sjajne obljetnice sudjelovat će i građani. Oni će se uz stručne trenere moći okušati u tom zanimljivom sportu, ali i prigodnom izložbom fotografija upoznati s već devet desetljeća dugom tradicijom golfa u Zagrebu.

Objavljeno: 07.06.2021