55. PIF: Što nam lutke žele reći?

Poznat po bogatom programu predstava za djecu, 55. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF u ovoj godini donosi i tri lutkarske predstave za odrasle potvrđujući status događaja za sve generacije.

Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF održava se od 16. do 22. rujna. U sedam dana trajanja održat će se ukupno 24 lutkarske predstave, od kojih 15 u konkurenciji, a ostale izvan konkurencije. Na rasporedu PIF-a ove su godine i tri predstave za odrasle, kojih i na međunarodnoj lutkarskoj sceni nema mnogo.

Tako se iskoracima u svijet odraslih i kod nas i u svijetu opovrgava uvriježeno mišljenje da su lutkarske predstave namijenjene samo djeci. Štoviše, one – i kad se obraćaju djeci – na poseban način progovaraju o aktualnim temama te prenose univerzalne životne poruke podjednako zanimljive svim generacijama, a predstave posvećene odrasloj publici te sadržaje i proširuju.

Uz predstave, tu su i dodatni sadržaji, kao što su tradicionalna povorka, četiri predstavljanja knjiga i jedna filmska projekcija.

Tijekom trajanja PIF-a održat će se čak osam radionica namijenjenih djeci, odraslima, osobama treće životne dobi kao i prosvjetnim radnicima te stručnjacima koji žele unaprijediti svoje znanje i vještine.

Međunarodni status PIF potvrđuje time što će se uz kazališta iz Hrvatske publici predstaviti lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Italije, Izraela, Kanade, Poljske, Slovenije, Srbije i Španjolske.

Predstave će se održavati na više lokacija u gradu. Osim u Kulturnom centru Travno, koji je organizator PIF-a, programi će se održavati u Kulturno informativnom centru, Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom plesnom centru te Zagrebačkom kazalištu lutaka.

PIF izlazi iz zatvorenih prostora pa će se biti i programa na vanjskim površinama i to u Glazbenom paviljonu Zrinjevac, na Platou Mamutice te u obližnjem gradu Sisku.

Objavljeno: 07.09.2022