Drage sugrađanke i sugrađani, dragi posjetitelji,

Turistička zajednica grada Zagreba savjesno i odgovorno prati situaciju i savjete nadležnih institucija vezane uz sigurnost i zaštitu zdravlja stanovništva. Na ovoj stranici možete pronaći osnovne informacije i savjete o koronavirusu ukoliko putujete ili se trenutno nalazite u Republici Hrvatskoj.

Od danas (1.4.2020.) su dostupne E-Propusnice na adresi https://epropusnice.gov.hr za jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica! Ove propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice. Sve detalje provjerite na linku.

Mjere protiv širenja koronavirusa diljem Europe

Za sve posjetitelje i dalje su otvoreni sljedeći hoteli:

Hotel Westin, Hotel Antunović Zagreb, Hotel As,  Hotel Phoenix Zagreb, Hotel Puntijar, Best Western Hotel Stella, Hotel Forty Two, Hotel Galerija, Hotel Meridijan 16, Hotel Vila Tina, The Movie Hotel i Hotel Antunović East.

Motel Plitvice je prenamjenjen u mjesto za boravak i osiguranje prehrane osobama koje će boraviti u karanteni.

VAŽNO JE ZNATI:

Ako ste bili u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem bolesti COVID-19, imate povišenu tjelesnu temperaturu i probleme s gornjim dišnim sustavom (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: kašalj, grlobolja, kratak dah), za daljnje informacije možete se javiti na brojeve telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (telefoni su dostupni su za građane svaki radni dan od 8.00 do 22.00 sata te subotom i nedjeljom od 8.00 do 14.00) sati: 

+385 91 468 30 32
+385 99 468 30 01

Telefonski brojevi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na raspolaganju građanima vezano uz opasnost zaraze virusom COVID-19, svakodnevno od 8,00 do 20,00 sati su:

01 64 68 336
01 64 68 331
01 64 68 332
113 - SVE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU (od 7 do 22 sata)

Kako bi pomogli s brojnim upitima o koronavirusu, HZJZ je osposobio automatskog asistenta u Facebook chatuAko u narednom razdoblju budete imali dodatnih upita o koronavirusu ili djelatnosti HZJZ, javite se mailom na hzjz@hzjz.hr i pratite Facebook stranicu za više informacija.

KORISNI LINKOVI:

SLUŽBENE WEB STRANICE VLADE RH ZA PRAVODOBNE I TOČNE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU: 

www.koronavirus.hr i www.facebook.com/koronavirus.sluzbeni/

Popis lokalnih epidemiologa 

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

MVEP: Mjere za jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa za hrvatske i strane državljane koji ulaze u Republiku Hrvatsku

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske: INFORMACIJE O KORONAVIRUSU VEZANE UZ TURISTIČKI SEKTOR

Informacije za turiste: Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) https://www.ecdc.europa.eu/en/coronavirus

HRVATSKI CRVENI KRIŽ

GRAD ZAGREB - UPUTE ZA GRAĐANE

Grad Zagreb otvorio je i besplatnu telefonsku liniju 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu biti dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus.

SVI ZNAMO KAKO, ALI DOBRO JE PONOVITI:

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Preporuča se zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima da pružanje usluga zdravstvenog turizma (pružanje zdravstvenih usluga osobama koje dolaze izvan Hrvatske, primjerice dentalne usluge, lječilišne usluge i dr.) osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja odgode u narednih mjesec dana kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) iz zahvaćenih područja.

 

Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti – video prilog