Jugoistok


Izvor: Arhiva Turističke zajednice Zagrebačke županije

Andautonija

Malo selo Ščitarjevo spava na ostatcima antičke Andautonije, rimskoga grada koji je u prvom stoljeću našeg doba nastao na stjecištu trgovačkih putova u dolini rijeke Save.

 

To arheološko nalazište danas je atraktivan arheološki park otvoren za javnost, koji posjetiteljima nudi šetnju glatko popločanim rimskim ulicama ili pogled na sustav podnoga grijanja u zgradi nekadašnjega javnog kupališta.

 

Svake se godine potkraj travnja održavaju Dani Andautonije posvećeni starorimskoj baštini koji nude eksperimentalne arheološke radionice, rimska jela i pića na štandovima i tematske igraonice za djecu koja se mogu natjecati u rimskim igrama.Autor: Josip Škof; Izvor: Arhiva Turističke zajednice grada Velike Gorice

Vukomeričke gorice

U brdima Vukomeričkih gorica, jugozapadno od Velike Gorice, krije se cijelo bogatstvo predajne drvene arhitekture. To gorje, sa svojim selima rasutim po brdskim vrhovima, bukovim šumama i vinogradima, nudi savršen seoski mir i bijeg od gradske vreve. U selu Lučelnica, 25 kilometara od Velike Gorice, kapela je sv. Trojstva iz 1935. godine s prelijepim šindrom pokrivenim crkvenim tornjem i iznutra obložena hrastovim kockama velikih dimenzija.

 

Malo dalje prema zapadu mjesto je Gustelnica i kapela sv. Antuna, jedna od najljepših crkvica na ovom području, s trijemom građenim u 19. stoljeću koji počiva na račvastim drvenim stupovima koji izgledom podsjećaju na velike grablje. Malo dalje prema jugu, u Lukinić Brdu, crkva je sv. Ivana Krstitelja s početka 20. stoljeća, čiji trijem počiva na stupovima s bogatom arabeskom duboreza koja svjedoči o velikom umijeću domaćih tesara.

 

Među znamenitim drvenim crkvicama i kapelicama rustikalnim se izgledom izdvaja kapela sv. Jurja na vrhu brda iznad sela Lijevi Štefanki, sa stožastim krovom pokrivenim valovitom šindrom na čijem se vrhu ističe velik pijetao od kovanog željeza. Kapelica je sagrađena 1677. godine, a četvrt stoljeća poslije, pomoću valjka je preseljena na svoju današnju lokaciju. Toliko je malena da su na mjesto stražnjega zida ugrađene velike pomične stijene koje se nedjeljom razmiču kako bi se misa mogla pratiti i izvana.


Velika Mlaka

Jedan od najpoznatijih primjera predajnoga graditeljstva u drvu u Hrvatskoj jest crkva sv. Barbare u mjestu Velika Mlaka, udaljenom svega nekoliko kilometara od Zagreba prema jugu.

 

Sagrađena je potkraj 17. stoljeća od teških hrastovih greda, a unutrašnjost je u 19. stoljeću ukrašena radovima ovdašnjih pučkih slikara. Gotovo svaki centimetar unutarnjih zidova pokriven je pločama koje su oslikane prizorima iz života sv. Barbare, portretima svetaca i raskošnim cvjetnim motivima.

 

 


 


Autor: Miroslav Maršan; Izvor: Arhiva Turističke zajednice grada Velike Gorice


Autor: Josip Škof; Izvor: Arhiva Turističke zajednice grada Velike Gorice

Sisak

Nijedan se grad u zagrebačkoj okolici ne može mjeriti s dugom poviješću grada Siska. U antičko doba tu je bila rimska riječna luka Siscia, a tijekom kasnijih stoljeća Sisak je imao ključnu ulogu u obrani središnje Europe od najezde osmanske vojske.

 

U gradskom muzeju može se obići krasna zbirka antičkih predmeta, a ispred župne crkve vidljivi su fragmenti zidina iz rimskoga razdoblja. Tematske povijesne izložbe održavaju se i u impozantnoj utvrdi s tri velika tornja, koja se uzdiže iznad ušća Kupe u rijeku Savu.

 

Upravo pod zidinama te tvrđave okupila se 22. lipnja 1593. hrvatska, slovenska i austrijska vojska i nanijela strahovit poraz brojčano nadmoćnoj turskoj vojsci, pomutivši Osmanskom Carstvu sve planove o daljnjem osvajanju Europe.Autor: Željko Rakarić; Izvor: Arhiva Turističke zajednice grada Siska

Lonjsko polje

Lonjsko polje je najveće zaštićeno prirodno močvarno područje u Hrvatskoj, koje se prostire duž istočne obale rijeke Save kao niz livada, močvara i riječnih rukavaca. Lonjsko polje je i riznica predajne drvene arhitekture sa slikovitim drvenim kućama, prekrivenima lozom i urešenima cvjetnim košarama, očuvanima u mnogim selima. Dvije obale rijeke Save povezuju starinske lančane skele, koje odmah polaze prema suprotnoj obali čim se skupi nekoliko vozila.

 

Rijeka Sava svake se godine izlijeva iz korita i naplavljuje Lonjsko polje, a brojni pašnjaci tada postaju močvara. Zahvaljujući toj prirodnoj pojavi, Lonjsko polje bogato je raznolikim životinjskim svijetom u kojem se ističe više od 250 vrsta ptica. Savršeno mjesto za biciklističke izlete, s velikim izborom pansiona u kojima su biciklisti dobrodošli gosti i koji nude noćenje s doručkom, često u kakvoj lijepoj tradicionalnoj drvenoj kući.

 

Lonjsko polje ima dva informativna centra: u selu Čigoč, poznatom kao obitavalište velike populacije roda selica, i u selu Krapju, koje se može pohvaliti najvećim brojem najbolje očuvanih drvenih kuća. Oba su sela polazne točke za šetnje stazama kroz prirodu koje posjetitelja vode duž nasipa i kroz šume jedinstvenoga krajobraza Lonjskog polja. Iz Krapja se može ući i u ornitološki rezervat Krapje Đol, jedno od najvećih gnijezdilišta čaplja u Europi.Autor: Ra Si-Mo-Ra d.o.o.; Izvor: Arhiva Turističke zajednice grada Siska

Jasenovac

Jedno od najvećih spomenpodručja Drugoga svjetskoga rata u Hrvatskoj smješteno je južnije od Lonjskoga polja, uz miran riječni gradić Jasenovac. Tu je od 1941. do 1945. godine bio radni logor pronacističkoga ustaškoga režima u kojem je, prema procjenama, ubijeno oko 70.000 Židova, Srba, Roma i hrvatskih antifašista.

 

Multimedijalna izložbena zbirka pomoću fotografija, starih filmskih novosti i razgovora snimljenih s preživjelim logorašima pripovijeda povijest toga logora. Visoko iznad livada na kojima su nekad bile zgrade logora uzdiže se Kameni cvijet, spomenik koji svojom čistom suvremenom ljepotom poziva na razmišljanje i pamćenje.

 

 

Brošura