Erwin Wurm (r. 1954) austrijski je umjetnik i jedan od najvažnijih aktera na globalnoj umjetničkoj sceni.

www.erwinwurm.at/artworks.html

Njegovi radovi nalaze se u brojnim muzejskim kolekcijama među kojima se ističu: MoMA (New York), Tate Modern (London), Centre Pomipdou (Pariz), MUMOK (Beč), a izlagao je u brojnim galerijama i muzejima po cijelom svijetu i privukao goleme mase zainteresiranih posjetitelja. Prošlogodišnju izložbu u Taipei Fine Arts Museumu posjetilo je preko 260 000 ljudi, i to pod restrikcijama koje su bile na snazi zbog pandemije.

Wurmov umjetnički fokus sastoji se u problematizaciji suvremenog društva i svakodnevice. Kroz humoristične i apsurdne elemente umjetnik se obračunava sa zapadnjačkim mentalitetom i simbolima uspjeha, ponekad deformirajući poznate prizore iz svakodnevice do uznemirujućih razina. Humor mu na taj način služi samo kao mamac promatraču, jer kako sam Wurm ističe, kad se gledatelji zaista približe i promotre njegov rad, ono što vide nikad nije ugodno.

O IZLOŽBI U LAUBI:

Wurmova razigrana kritičnost očituje se i u djelima koje će ovoga ljeta predstaviti zagrebačkoj publici. Interaktivan rad „Narrow House“ koji će biti prikazan u Laubi izlagao je i na prestižnom Venecijanskom biennalu, a nacrt ove neobične kuće bazirao je na domu u kojem je odrastao. Uskost kuće referira se uskogrudnost i zadrtost sredine u kojoj je umjetnik odrastao, istovremeno problematizirajući pitanja osobnog prostora. Osim „Narrow House“ na izložbi u Laubi bit će predstavljena popularna serija radova „One Minute Sculptures“ koja poziva posjetitelje na interackciju s umjetničkim djelima te sjajan „Fat Mini“, automobil koji apliciranjem dodatnih materijala na strukturu Mini Coopera problematizira pitanje društvenog statusa. Uz navedene radove publika će imati priliku popiti piće s Wurmovih slavnih „Drinking sculptures“, te bolje upoznati kreativni unutarnji svijet umjetnika kroz video radove i performativne skulpture.

Prikaz radova Erwina Wurma u Laubi predstavlja najuzbudljiviji umjetnički događaj u Hrvatskoj otkad je kustos Želimir Košćević 2004. organizirao izložbu „Enigma objekta“, na kojoj je zagrebačkoj publici predstavio radove iz prestižne kolekcije francuskog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Georges Pompidou.

Istovremeno izložbi u Laubi održava se i u izložba Wurmovih radova u renomiranoj Galerie Thaddaeus Ropac u Parizu, što svjedoči o njegovoj izuzetnoj karijeri.

Izložba u Laubi će biti otvorena od 3. srpnja do 25. kolovoza.

O INSTALACIJI NA CVJETNOM TRGU:

UNTITLED atraktivna Wurmova skulptura kao javna intervencija u otvorenom prostoru, TRG PETRA PRERADOVIĆA (Cvjetni trg ), 3. 7. – 25. 8. 2021.