Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu

Povodom proslave svog jubilarnog sedamdesetog izdanja, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, najveći i najznačajniji hrvatski festival, a ujedno i jedan od najstarijih u Europi - Dubrovačke ljetne igre - u rujnu stiže u metropolu.

Zagrebačke kulturne instititucije i zagrebački umjetnici čitav niz desetljeća nezaobilazni su sukreatori programa Dubrovačkih ljetnih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u ljetnim mjesecima, a povodom sedamdesetog festivalskog izdanja ta važna suradnja proslavit će se dolaskom Dubrovnika u Zagreb. Raznolik program ovog pop-up izdanja najvećeg hrvatskog festivala, u mjesecu rujnu, zagrebačkoj publici i njegovim posjetiteljima predstavit će ponajbolje iz dramskog i glazbeno – scenskog stvaralaštva festivala, uratke mahom domaćih, hrvatskih i dubrovačkih autora.   


Petak, 6. rujna u 21 sat

Velika dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda

GLAZBA DUBROVAČKIH  LJETNIKOVACA

Bojan Čičić, violina; Dmitry Sinkovsky, violina; Hiwote Tadesse, viola; Lea Sušanj Lujo, violončelo; Stjepan Nodilo, Manuela Maria Mitterer, klasična oboa; Hermann Ebner, Atay Bagci, klasični rog; Izidor Erazem Grafenauer, teorba; Tomislav Fačini, čembalo

Sorkočević, I. M. Jarnović

Dubrovačka publika uživala je slušajući ovog ljeta u atriju Kneževa dvora Glazbu dubrovačkih ljetnikovaca u izvedbi vrsnih glazbenika, a ovaj jedinstveni koncertni program donijet će i zagrebačkoj publici 6. rujna u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, četiri  simfonije Luke Sorkočevića - prvog hrvatskog skladatelja simfonija, Händelovu ariju Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu, te Vivaldijevu ariju Judite iz prvog dijela oratorija Juditha triumphans i trostavačni koncert skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog. Oduševljena je publika u Dubrovniku kraj svake skladbe pozdravila velikim pljeskom, a koncert popratila s ovacijama. Inače, ovi vrsni glazbenici su ranije ove godine snimili sedam Sorkočevićevih simfonija na nosač zvuka Sorkočević 7 u izdanju Dubrovačkih ljetnih igara, a uz potporu Zaklade Caboga Stiftung.

* Ulaz na koncert je slobodan uz prethodno preuzete besplatne ulaznice. Iste se mogu preuzeti u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Jelačića 6 (prolaz Harmica) od 3. rujna.

* Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert "Glazba dubrovačkih ljetnikovaca" održat će se u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, Gundulićeva 6, petak, 6. rujna s početkom u 21 sat.


Nedjelja, 8. rujna u 11 i 18 sati

Zagrebačko kazalište lutaka

Antoine de Saint-Exupéry: MALI PRINC

IVAN JOSIP SKENDER skladatelj i dirigent

HRVOJE KORBAR redatelj

Mali princ postao je mitsko djelo svjetske literature prema kojem su nastali desetci filmskih, kazališnih i glazbenih adaptacija. Čarolija je, u slučaju naše izvedbe, glazba, pomoću koje ćemo nakon Kneževa dvora i Zagrebačko kazalište lutaka pretvoriti i u svemir i u pustinju i pokušati u djeci probuditi upravo ono što i samo djelo pokušava - da vide i ono čega nema, ono što je samo naznačeno, da vježbaju svoju maštu. Potaknuti lanjskim uspjehom programa za djecu, Igre su za svoje sedamdeseto izdanje pripremile praizvedbu glazbeno-scenskog djela Mali princ koje je prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladao i dirigirao Ivan Josip Skender, a režirao Hrvoje Korbar.

Ansambl predstave čine Livio Badurina (Pilot/Odrasli ljudi), Rok Juričić (Mali princ) i Marija Kuhar Šoša (Ruža/Lisica/Zmija). Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin. Orkestar je sastavljen od desetak ponajboljih dubrovačkih  glazbenika.

* Ulaznice po cijeni od 20 kuna dostupne su na mrežnim stranicama Zagrebačkog kazališta lutaka.


Petak, 13. rujna u 20 sati

Zagrebačko kazalište mladih

Ranko Marinković: POD BALKONIMA

DARIO HARJAČEK redatelj

Predstava Pod balkonima, nastala je po motivima istoimene zbirke novela Ranka Marinkovića, u režiji Darija Harjačeka i dramatizaciji Vedrane Klepice i redatelja predstave, a glumica Nataša Kopeč dobitnica je Orlanda za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 69. Igara upravo za ulogu Olive koju maestralno utjelovljuje u ovoj predstavi. Kao i prošlog ljeta, festivalska je publika i na 70. Igrama prepoznala Marinkovićevu britku kritiku društva i zapanjujuću suvremenost teksta te sličnost s današnjim političkim, društvenim i ekonomskim trenutkom te kraj predstave ispratila dugim pljeskom i ovacijama, nagradivši i sjajnu izvedbu Festivalskog dramskog ansambla koji su svi redom ostvarili sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih likova: Marko Makovčić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić koji je zamijenio Dada Ćosića u ulozi Mićela, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografiju predstave potpisuju Vesna Režić, kostimografiju Doris Kristić, glazbu Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković.

* Ulaznice po cijeni od 70 kuna dostupne su na mrežnim stranicama Zagrebačkog kazališta mladih.


Utorak, 17. rujna u 20 sati 

Kulturno informativni centar, KIC

Otvorenje izložbe

Marko Ercegović: IZA IGARA 

Izložba „Iza Igara“ fotografa Marka Ercegovića posvećena „nevidljivom“ procesu nastajanja 70. Dubrovačkih ljetnih igara, otvorena je u Dubrovniku 17. kolovoza, a točno mjesec dana iza toga, bit će predstavljena i zagrebačkoj publici.

Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji. Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, ovog ljeta svoj objektiv usmjerio je i prema radnicima iza scene; krojačima, scenskim radnicima, redateljima i glumcima neposredno prije ili nakon predstave, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti. „Ideja je bila napraviti fotografije povodom 70. obljetnice tako da u dokumentiranju procesa nastanka, pored uobičajenih backstage fotografija pažnja ravnopravno bude posvećena i radnicama i radnicima Ljetnih igara. To je zajednica ljudi kojoj je posvećena ova izložba. Zajednica koja, usprkos preplavljujućoj monokulturi turizma, čuva znanje o tome kako se rade pozornice i grade gledališta, kroje kostimi ili kroji drvena konstrukcija, organizira i producira dolazak i probe cijele jedne filharmonije ili desetak teatarskih družina i koja istovremeno čuva trogeneracijsko umijeće kako u teškoj ljetnoj gužvi uspješno progurati kamion željezne konstrukcije preko Straduna. Takva znanja omogućuju ovakvu obljetnicu“, zapisao je o izložbi Marko Ercegović.

* Ulaz je slobodan, a izložba je otvorena do 26. rujna.


Srijeda, 25. rujna u 20 sati

Koncertna dvorana Blagoje Bersa, Muzička akademija Zagreb

AVISHAI COHEN TRIO

Mnogobrojna festivalska publika uživala je ovog ljeta u vrhunskom jazz programu svjetski poznatog Avishai Cohen trija koji je na 70. Igrama nastupio pod pokroviteljstvom Mastercarda na prepunoj taraci tvrđave Revelin, a ovi svjetski majstori jazza održat će koncert i pred zagrebačkom publikom u okviru programa Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu 25. rujna 2019. u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb.

Svojim energičnim i upečatljivim nastupom vrsni glazbenici oduševili su dubrovačku publiku izvodeći uglavnom glazbu sa svog zadnjeg albuma Arvoles koji su kritičari ocijenili zanimljivim i raznolikim, albumom kojeg „što više slušate, više volite“.  Kritika za njegove koncerte tvrdi da su „jedinstveni i neponovljivi te prava privilegija za sve prisutne sretnike“, a časopis DowBeat naziva ga „jazz vizionarom globalnih razmjera“. Pronalaskom savršene glazbene kombinacije, Cohen je sa svojim triom izdao tri studijska albuma: Gently Disturbed, From Darkness te posljednji Arvoles, prije svega mjesec dana, kojim je publici podario „zagonetnu, mističnu, čarobnu, ali izvanserijsku“ glazbu pod utjecajem klasičnog jazza i klasične glazbe, be-bopa i hard-bopa, swinga, hip-hopa i afričko-karipskih ritmova. Davor Hrvoj dubrovački koncert Avishai Cohen trija ocijenio je prvorazrednim glazbenim događajem, koji je hipnotizirao mnogobrojnu publiku. Cohenova glazba, zaključuje, ima iscjeliteljsku moć za one koji joj se u potpunosti prepuste.

Na dan koncerta, u 17 sati u dvorani Bersa, studenti akademije (osobito student/ce pjevanja, kontrabasa, ali i svi ostali zainteresirani studenti) imat će izvanrednu priliku sudjelovati na radionici koju će održati sam Avishai Cohen.

* Ulaznice po cijeni od 180 kuna su dostupne putem servisa ulaznice.hr