Žestoka svirka od Tvornice kulture do Šalate – The Kills i još mnoštvo dobrih koncerata

03.05.2017

U Tvornici kulture, baš kao i u drugim zagrebačkim koncertnim prostorima, „proizvodnja” se diže na još višu razinu. Održat će se niz vrhunskih koncerata na radost ljubitelja glazbe svih vrsta.

Jedan od najznačajnijih indie rock sastava posljednja dva desetljeća, američko-britanski duo The Kills, premijerno dolazi na ove prostore u subotu 19. kolovoza i to, dakako, u zagrebačku Tvornicu kulture.

Alison Mosshart i Jamie Hince pod imenom The Kills zajedno nastupaju od 2000. godine. Dosad su objavili pet studijskih albuma. Posljednji album Ash & Ice, koji mnogi smatraju sjajnim, objavljen je 2016. Oboje su ostvarili bogate glazbene karijere i izvan matičnog sastava, od kojih je javnosti poznatija karijera Alison Mosshart koju je ostvarila u sastavu The Dead Weather u kojemu je udružila snage s velikim Jackom Whiteom. The Kills pripadaju novoj generaciji bendova, kombinirajući lo-fi zvuk s naletima gitarističkih riffova, bluesa i garažnog rocka. U njihovoj glazbi jasno se iščitavaju utjecaji velikana kao što su The Clash, Nirvana, Sonic Youth, Velvet Underground i Fugazi, a cijela glazbena slika dodatno je pojačana karizmatičnom Alison, jednim od najboljih ženskih vokala nezavisne scene posljednjih 15-ak godina.

Ulaznice za premijerni hrvatski nastup sastavaThe Kills u prodaji su od 13. travnja po early bird cijeni od 120 kuna. Ta cijena na snazi je do 14. svibnja, a sljedeći se dan penje na 140 kuna. Bude li ulaznica na dan koncerta, moći će se kupiti za 160 kuna.

Islandski indie pop slavujSoley dolazi u Tvornicu kulture 24. svibnja. Ova instrumentalistica i pjevačica u svibnju će objaviti svoj treći album Endless Summer koji je i vodi na europsku turneju u okviru koje dolazi na premijerni nastup u Hrvatsku. Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 80 kuna, dok će na dan koncerta cijena iznositi 100 kuna.

Nakon dvije godine od posljednjeg nastupa, u Tvornicu kulture 16. lipnja vraća se jedan od najvećih i najznačajnijih metal sastava današnjice – Mastodon. Zagreb će ovoga puta posjetiti u okviru nove velike svjetske turneje na kojoj će promovirati  studijsko izdanje Emperor of Sand. Ulaznice su u prodaji po cijeni od 150 kn. Ako ih ostane, na dan koncerta bit će dostupne po 180 kuna.

Američki kantautor i svestrani glazbenik Ryan Adams koncert u Tvornici kulture održat će 13. srpnja. Sredinom veljače Adams je objavio Prisoner, svoj 16 studijski materijal. Ovaj talentirani glazbenik, ljubitelj poezije, mačaka, flipera, metala i američkog hardcorea na aktualnoj će turneji po prvi put nastupiti u našoj regiji, i to samo u Zagrebu. Ulaznice po cijeni od 130 kn u prodaji su od 31. ožujka. Od 1. svibnja do 12. srpnja cijena će im iznositi 150 kn, a na dan koncerta 170 kn.

Cigarettes After Sex, dream pop kolektiv iz Brooklyna koji predvodi Greg Gonzalez, svirat će u Tvornici kulture u utorak 13. lipnja. Osim Hrvatske obići će Češku, Njemačku, Belgiju, Englesku, Francusku, Švicarsku te poznate festivale kao što su Primavera u Barceloni, portugalska NOS Primavera, Rockwave u Grčkoj i Best Kept Secret festival u Nizozemskoj.

Ženski dream pop kvartet iz Los Angelesa, sastav Warpaint, dolazi 12. srpnja u Tvornicu kulture na svoj premijerni zagrebački nastup i jedini koncert u regiji na aktualnoj Heads up turneji.

Tijekom lipnja na različitim gradskim lokacijama žarit će i paliti niz koncerata pod zajedničkim nazivom Zagreb RockFest.

Na ŠRC-u Šalata 26. lipnja nastupit će Prophets Of Rage koji čine tri četvrtine Rage Against The Machine, Chuck D. i DJ Lord iz sastava Public Enemy te B Real iz sastava Cypress Hill. Njima će se iste večeri pridružiti kultni hip hop trio House Of Pain i mlada britanska post rock četvorka Black Peaks.

Sljedećeg dana na istom mjestu održat će se novi koncertni spektakl. Nakon dugih osam godina u Zagreb se vraćaju The Cult, neupitni miljenici domaće publike, britanska rock institucija, jedan od najvećih rock bendova od 80-ih godina naovamo. Nakon posljednjeg zagrebačkog koncerta i rasprodane Male dvorane Doma sportova, Ian Astbury i njegovi dečki po prvi će put nastupiti na velikom open air spektaklu u Zagrebu. She Sells Sanctuary, Rain, Fire Woman, Sweet Soul Sister, Lil’ Devil, Wild Flower i ostale uspješnice grmjet će sa Šalate jednakom snagom kao što su grmjeleod sredine 80-ih naovamo iz najvećih koncertnih arena i gotovo svih rock klubova na cijelom planetu.

Sigur Ros, islandski post rock prvaci i jedan od najznačajnijih sastava ambijentalne i eksperimentalne glazbe svih vremena premijerno dolazi u Hrvatsku na koncert u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova u petak 20. listopada. Nakon više od 10 godina sastav odlazi na turneju bez predgrupe, a izvodit će poseban program nazvan An Evening With Sigur Ros.

Laibach, 9. svibnja, koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, program Naše pjesme, vaši  snovi.

Ministry, 7. lipnja, Tvornica kulture.

The Dillinger Escape Plan, 12. kolovoza, Tvornica kulture.