Uskrs u Zagrebu: Koncerti na dar

08.04.2019

Uskrs je u Zagrebu uvijek posebno lijep pa gosti mogu uživati u jedinstvenoj blagdanskoj atmosferi, prigodnim događanjima kao i tradicionalnoj hrani. Ove godine pozivnici za dolazak pridodajemo i nekoliko razloga više.

U znaku Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, uživat će stanovnici, ali i svi gosti Zagreba. Isprepleten parkovima i cvijećem čije su proljetne boje jedan od simbola Uskrsa, svoju će blagdansku priču posebno intenzivno pričati na Kaptolu, ispred zagrebačke katedrale. Ondje su od 9. do 30. travnja izložene divovske uskrsne pisanice. Oslikane u maniri slikarskog pravca naive, one su dar njegove kolijevke – Koprivničko-križevačke županije. Izrađene su od pleksiglasa, visoke 2,05 metara i široke 1,50 metara, a postolje im je oivičeno proljetnim cvijećem. Pisanice privlače veliku pažnju turista i jedan su od najfotografiranijih uskrsnih prizora u Zagrebu.

Uskrsne će blagdane uljepšati i prigodni programi. Tako će Turistička zajednica grada Zagreba Zagrepčanima i gostima pokloniti dva doista jedinstvena i lijepa koncerta – koncert ženske vokalne grupe Ladarice (koja djeluje u sklopu ansambla pjesme i plesova Hrvatske Lado koji ove godine obilježava 70 godina postojanja) kao i ansambla Projekt Lazarus.

Tako će na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića na Uskrsni ponedjeljak vokalni ansambl Ladarice u 12.30 pored fontane Manduševac prirediti poseban glazbeni program. Dvanaest će pjevačica, koje pjevaju troglasno, dio repertoara izvesti a cappella, a dio uz cimbal kao i manji instrumentalni sastav. Na repertoaru toga koncerta, koji će trajati 40-tak minuta, su pjesme koje stilski te vokalno pokrivaju sva hrvatska područja i folklorne zone te će za slušatelje, sigurno je, biti koncert koji se pamti.

Uskrsni koncert ansambla Projekt Lazarus, kojem je glavni cilj djelovanja revitalizacija hrvatske glazbene baštine, također će se održati na Uskrsni ponedjeljak, ali u večernjim satima (19.30 sati) u crkvi sv. Marije na Dolcu. U prvom dijelu programa taj će ansambl vrsnih glazbenih umjetnika izvoditi odabrane četveroglasne motete iz zbirke psalama Clio sacra (1635.) talijanskoga franjevca Bonaventure Berette (Saronno, 1594. – Conegliano, 1687.). U drugom dijelu programa Projekt Lazarus izvodit će hrvatske tradicionalne uskrsne pjesme.