Tjedan za filmofile – Zagreb Film Festival

02.11.2018

Zagreb Film Festival 16. put Zagrepčanima i njihovim gostima donosi ponajbolje iz svijeta filma.

Nezaobilazno odredište gradskih filmofila i poklonika kulture i umjetnosti, Zagreb Film Festival, održat će se 16. put od 11. do 18. studenoga na poznatim lokacijama: kino Europa, kino Tuškanac, MSU, F22 – Nova akademijska scena i dvorana Müller, ali i na čak 15 drugih lokacija diljem Hrvatske. Velika je novost ovogodišnjeg festivalskog izdanja njegovo zemljopisno širenje u okviru programa ZFF putuje. ZFF tako ove godine stiže u čak 16 hrvatskih gradova.
Glavni natjecateljski program dat će presjek najzanimljivijih recentnih dugometražnih debitantskih ili drugih filmova redatelja iz cijeloga svijeta, domaći kratki metar zastupljen je u natjecateljskom programu Kockice, a posjetitelje i ove godine očekuje niz atraktivnih popratnih programa te INDUSTRIJA, program namijenjen profesionalcima. Poznati su već i poneki od filmova iz ovogodišnje utrke za Zlatna kolica. Primjerice, tu je Benedikt Erlingsson s filmom Woman at War, akcijskom komedijom u kojoj seoska ekološka aktivistica naoružana lukom i strijelom juriša na lokalnu industriju aluminija. Tu je i brazilsko-urugvajski Loveling redatelja Gustava Pizzija, topla ljudska drama o kaotičnom životu brazilske srednjoklasne obitelji, dok je britanska romantična komedija Old Boys u režiji Tobyja MacDonalda moderna varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom u glavnoj ulozi. 
Svojevrsna uvertira ZFF-u je 12.PSSST! Festival nijemog filma u kojemu će se moći uživati od 8. do 10. studenoga u Centru za kulturu Trešnjevka.