Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

02.06.2017

Svojim će raznovrsnim i bogatim programom 27. Svjetski festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2017. od 5. do 10. lipnja Zagreb iznova učiniti svjetskim središtem umjetničke animacije.

Među više od 1600 pristiglih filmova iz 76 zemalja, 44 su odabrana u Veliko i 46 u Studentsko natjecanje kratkometražnog filma te njih devet u natjecanje dugometražnog. Organizatori su posebice ponosni na hrvatske filmove na ovogodišnjem festivalu. Publika će tako imati priliku vidjeti i film Ježeva kuća redateljice Eve Cvijanović, u adaptaciji poznate poeme Branka Ćopića, koji je nedavno nagrađen i na Berlinaleu. Pozornost valja obratiti i na nove dugometražne filmove oskarovca i pobjednika Animafesta Michaëla Dudoka de Wita, Billa Plymptona i Jean-Françoisa Laguioniea, a svoje će radove prikazati i ugledni animatori Aleksej Aleksejev, Stéphane Aubier i nizozemski studio nominiran za Oscara Job, Joris i Marieke.

Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Jedna od središnjih tema odnos je stripa i animacije.

No, nije Animafest samo festival za animirano filmske sladokusce i profesionalce, već je i istinski obiteljski festival na kojemu najmlađi i njihovi roditelji mogu uživati u filmovima prilagođenima svojemu uzrastu te brojnim aktivnostima na otvorenom. Tu je zagrebački obiteljski kino-piknik, Animafest Open Air za kojeg djeca i roditelji u najljepšim parkovima grada mogu iskusiti festivalsku atmosferu i prije negoli Animafest službeno započne. Velika ovogodišnja novost je i animacikliranje gradskim ulicama. Riječ je o dvosatnoj vožnji gradom u sumrak u koloni koju predvode četverocikli opremljeni uređajima za pokretnu projekciju. Ova kulturno-rekreativna aktivnost cijeli će grad pretvoriti u platno Animafesta. Dodatni program bit će i na novoj lokaciji Art Parka, a osim tradicionalnih lokacija, kina Europa i Tuškanac, projekcije Animafesta 2017. odvijat će se i na novoj lokaciji Kinoteke.

Festivalske iskaznice u pretprodaji su po cijeni od 150 kuna.