Svjetski dan turizma – Održivi turizam, instrument razvoja

05.09.2017

I ove godine, 27. rujna, obilježit će se Svjetski dan turizma. Tema je ovogodišnje proslave „Održivi turizam, instrument razvoja”, u skladu s Međunarodnom godinom održivog turizma.

Na web-stranicama Svjetske turističke organizacije (specijalizirane agencije UN-a za turizam) mnoštvo je korisnih informacija o ovoj temi, baš kao i poruka glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije, Taleba Rifaia. „Razvoj turizma može i trebao dovesti do procvata gospodarstva, većeg broja radnih mjesta i sredstava za financiranje zaštite okoliša i očuvanja kulture, kao i do razvoja same zajednice i potrebe za napretkom. To znači da i tijekom susreta s drugima možemo širiti svoje vidike, otvoriti umove i srca, poboljšati kvalitetu svojih života i biti bolje osobe.”

Rifai ne dvoji da turizam može pomoći u rješavanju mnogih izazova, ali naglašava da svaki rast donosi i odgovornost. Ističe kako održivi turizam promiče očuvanje okoliša, zaštitu materijalne i nematerijalne baštine te angažman, predanost i poštovanje lokalnih zajednica. Održivi rast turizma podjednako traži snažnu, održivu turističku politiku i angažman svih nacionalnih i lokalnih vlada, uprava poduzeća privatnog sektora, lokalnih zajednica, stanovnika i samih turista, poručuje Rifai, baš kao što ističe i kako je iznimno važno u planiranju turizma, osim s turističkim subjektima, posavjetovati se i s lokalnom zajednicom i uzeti u obzir njezino mnijenje.

„Zajedno možemo nastaviti izgradnju održivog, ravnopravnog i dobro upravljanog turističkog sektora koji podržava mnoge živote diljem svijeta i može nas obogatiti svaki put kad negdje otputujemo, a to promiče i Svjetska turistička organizacija sloganom kampanje Međunarodne godine održivog turizma za razvoj: putovanje, uživanje i poštovanje”, naglašava Rifai.

Povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma, Turistička zajednica grada Zagreba daruje svim sugrađanima besplatne razglede grada na hrvatskom jeziku, od kojih izdvajamo Zeleni Zagreb – ovaj razgled svima omogućava upoznavanje i uživanje u prekrasnim oazama Zelene potkove grada.