Siječanj u zagrebačkim muzejima i galerijama – vrijedne izložbe za početak godine

11.01.2019

Nema zimske stanke za zagrebačke galerije i muzeje. Tri nove izložbe najavljuju još jednu iznimnu likovnu godinu.

U galeriji Muzeja suvremene umjetnosti od 10. siječnja do 21. travnja 2019. može se pogledati izložba Josef i Anni Albers – putovanje kroz slijepo iskustvo. Izložba prikazuje 62 rada pionira modernizma 20. stoljeća te ključnih ličnosti za razvoj apstraktne umjetnosti i umjetničke edukacije u svijetu. Riječ je o dosad najvećoj izložbi djela Albersovih u Hrvatskoj. Izložbom MSU obilježava i 100. godišnjicu Bauhausa te želi približiti apstraktnu umjetnost osobama s oštećenjima vida. Postav uključuje i prolazak kroz osjetilni hodnik u kojem će posjetitelji u potpunom mraku moći istražiti neke od prepoznatljivih materijala rabljenih u radovima Albersovih.

U Umjetničkom paviljonu od 29. siječnja do 17. ožujka 2019. u okviru ciklusa Privatne kolekcije u javnoj instituciji izložena su djela zbirke Kurjak. Zbirka dr. sc. Asima Kurjaka objedinjuje najreprezentativnija djela hrvatskih umjetnika 19. i 20. stoljeća počevši od Vlahe Bukovca, Nikole Mašića pa preko radova Celestina Medovića, Čikoša Sesije, Ivana Tišova, Ferde Kovačevića, Otona Ivekovića, dodjela münchenskih đaka Kraljevića, Becića, Hermana i drugih.

Retrospektivna izložba djela Jechezkiela Davida Kirszenbauma (Staszów,1900. - Pariz, 1954.)može se pogledati u Muzeju Mimara do 3. veljače. Više od 60 djela prvi će put u Hrvatskoj predstaviti tog značajnog slikara i njegov životni put određen teškim, tragičnim zbivanjima koja su mu predodredila sudbinu i umjetnički izričaj. Mnogi smatraju da je Kirszenbaum sudjelovao u renesansi židovske umjetnosti, avangardnom pokretu koji je svoj put započeo u Rusiji i proširio se Poljskom, a pripadali su joj Marc Chagall, El Lissitzky i drugi.