Praznik za filmoljupce – 15. Zagreb Film Festival

06.11.2017

Ljubitelji dobrog filma ponovno će doći na svoje.

Zagreb Film Festival čeka ih s bogatom ponudom iznimnih filmskih ostvarenja od 11. do 19. studenoga na uobičajenim gradskim lokacijama: kino Europa i kino Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, itd.

Festival će u devet dana i dva vikenda filmoljupcima donijeti preko stotinu projekcija i filmova te čak petnaestak programa. Baš kao i proteklih godina ZFF će predstaviti i promicati debitantske filmove novih autora, dok nacionalni natjecateljski program Kockice iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni.

Nekada su bili debitanti na ZFF-u, a danas su veliki redatelji, među ostalim, Steve McQueen, Xavier Dolan, Andrej Zvjagincev, Jeff Nichols. Dijelit će se i Zlatni bicikl, nagrada uvedena na lanjskom izdanju Zagreb Film Festivala, koja se dodjeljuje najboljem filmu iz popratnog programa Ponovno s nama. Spomenuti program uključuje nove filmove autora čija su prethodna ostvarenja prikazivana na ranijim izdanjima ZFF-a i koji su na neki način odrastali sa Zagreb Film Festivalom.

Od niza popratnih programa vrijedi spomenuti i Moj prvi film koji, pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca, donosi debitantska ostvarenja najznačajnijih svjetskih redatelja. Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada i PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima.