Pokazna vježba Počasno-zaštitne bojne OS RH „Velika smjena straže“ na Markovu trgu

03.05.2017

Ceremonija „Velika smjena straže“ u kojoj sudjeluju pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske održavat će se na Gornjem gradu u Zagrebu na području između Banskih dvora i crkve sv. Marka na Markovu trgu u razdoblju od 28. svibnja do 1. listopada.


Foto: MORH/T. Brandt

Polazak je smjene od Banskih dvora, a druga skupina kreće iz Kuševićeve ulice i prolazi Ćirilometodskom ulicom.

Ceremonija se izvodi subotom, blagdanima i praznicima, a u slučaju loših vremenskih uvjeta, pogotovo jakih oborina, ceremonija se neće održati.

Ceremonija počinje točno u podne pucnjem Gričkog topa s kule Lotrščak. U tom trenutku započinje glazbena uvertira koju izvodi glazbena pratnja. Ukupno je trajanje ceremonije 10 – 15 minuta, ovisno o tempu izvođenja glazbene pratnje.

U ceremoniji „Velika smjena straže“ sudjeluju pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske – tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Počasna postrojba odjevena je u svečane povijesne odore koje su zamišljene kao originalna kreacija koja se temelji na svečanoj magnatskoj nošnji hrvatskih velikaša i virilista Hrvatskog sabora iz doba Banske Hrvatske te odore hrvatskog nacionalnog i kulturnog pokreta iz 19. stoljeća. Crvena boja odore za vojnike i dočasnike predstavlja tradicionalnu hrvatsku boju koju su hrvatske postrojbe nosile još u vrijeme pružanja otpora turskim osvajačima.

Ceremonija „Velika smjena straže“ prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se održavala i u vrijeme neposredno prije II. svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske.

Ceremonija je idejno začeta krajem 1990. i izvodila se do 2000. godine, a Odluku o ustrojavanju Počasne straže, kako je prozvana u vremenu nastanka, kao počasne postrojbe koja bi izvršavala protokolarne radnje za potrebe državnog vrha tada novonastale hrvatske države, donio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Prvo predstavljanje počasne postrojbe koju su prozvali Počasnom predsjedničkom gardom bilo je 28. svibnja 1991. u okviru postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, a 30. svibnja 1991. izvedena je i prva ceremonija „Velika smjena straže“ na Markovu trgu zagrebačkog Gornjeg grada.