Niz glazbenih poslastica u KD Vatroslava Lisinskog - Dianne Reeves, Gypsy Philharmonic Orchestra, Dan dvorane Čardaš…

05.12.2017

Prostora je premalo da bi se spomenulo sve što Zagrepčanima i njihovim gostima narednih dana nudi Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.

Glazbene poslastice nižu se kao na traci iz dana u dan, a popis istinskih zvijezda je dugačak i uzbudljiv.
Tako je već sada vrijeme razmišljati, primjerice, o ožujku i koncertu Dianne Reeves - najbolji jazz 21. stoljeća! U Zagreb dolazi peterostruka dobitnica nagrade Grammy, jedna je od najistaknutijih jazz-pjevačica na svijetu, virtuozna i jedinstvena. Prvi je album Welcome to My Love objavila davne 1982., dok je njezin aktualni album Beautiful Life objavljen prije tri godine. Slušatelja vodi na glazbeno putovanje od dvanaest pjesama s obradama Waiting in Vain Boba Marleyja, Dreams Fleetwood Maca, I Want You Marvina Gayea i 32 Flavors Ani Difranco. U dugogodišnjoj karijeri Dianne Reeves surađivala je s Berlinskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Chicaga te Losanđeleskom filharmonijom. Prva je pjevačica koja je nastupila u Koncertnoj dvorani Walta Disneyja. Dobitnica je počasnih doktorata najuglednijih svjetskih glazbenih institucija Berklee College of Music i Juilliard School. Sljedeće će joj godine biti uručena posebna nagrada Sjedinjenih Američkih Država - titula Jazz majstora! Ako se ožujak kome i čini daleko, tu je ništa manje uzbudljiv prosinac. Srast i emociju, od klasike do čardaša, donosi Gypsy Philharmonic Orchestra koji će zagrebačku publiku obradovati za Advent, 12. prosinca 2017. Orkestar je gostovao po cijelom svijetu. Izvođači sviraju pjesme od klasike do čardaša, uvijek strastveno i emotivno svirajući ih bez notnih zapisa. Odlična atmosfera uz tradicionalnu romsku glazbu kao i niz najvećih djela klasične glazbe, to je ono što se može od ovih majstora očekivati.

Posebna pozivnica nije potrebna ni za Dan dvorane Čardaš – mađarska noć u Lisinskom. To raskošno i strastveno slavlje mađarske glazbe i umjetnosti čeka nas 29. prosinca. Za nezaboravno glazbeno iskustvo pobrinut će se svjetski priznati umjetnici - pijanist Ivan Krpan i sopranistica Lana Kos u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ive Lipanovića. Izvest će glazbeni dragulj poznatoga mađarskog virtuoza i skladatelja Franza Liszta, 1. koncert za glasovir i orkestar u Es-duru. Strast, temperament i emocija što ih nosi najbolje od mađarske glazbene umjetnosti, samo u Lisinskom.

A istog tog 29. prosinca tu je još jedan poziv koji se ne odbija: Dan dvorane – poziv na ples! Boom Pacha Boom sedmeročlani old school bend iz Zagreba koji čine četiri muška člana zadužena za instrumentalnu pratnju te tri šarena ženska vokala s harmonijskim višeglasnim pjevanjem. U Predvorju Velike dvorene noge će same zaplesati.