Najbolji Advent u Europi u znaku kulture –čaroban Advent kao čarobna kulisa za čarobnu umjetnost

03.12.2018

Čak osam glazbenih festivala krasi ovogodišnji Advent. No kad je riječ o kulturi, to ni približno nije sve.

Dobar glas daleko se čuje. O zagrebačkom Adventu, koji je tri godine zaredom proglašavan najboljim u Europi, pišu i govore mnogi. Brojni relevantni i ugledni portali i mediji svrstali su Zagreb na popise onih svjetskih i europskih gradova koje za blagdane svakako treba posjetiti. Portal dailymail.com donosi popis najuzbudljivijih božićnih sajmova na svijetu od Chicaga do Hrvatske i ističe - svakako u Zagrebu kušajte štrukle. Zagreb je među deset najljepših europskih Advenata i po ocjeni Forbesa, gdje među ostalim, ističu sjajnu atmosferu. Isto tako našao se Zagreb Advent i među ponajboljim europskim Adventima i na portalu South China Morning Post. To je, kažu, jedna od onih adventskih priredbi koje morate posjetiti.

Advent Zagreb može se pohvaliti s čak osam atraktivnih glazbenih festivala. Pjevat će se na koncertu S božićnih balkona Zagrebu. S ponajljepših zagrebačkih balkona na šarene gradske ulice dopirat će melodije u izvedbi šesteročlanog limeno-puhačkog sastava Ad gloriam brass. Advent-fest u katedrali vrijedi posjetiti i zbog zvukovno najljepših orgulja Hrvatske te niza koncerata. Radost Božića proslavit će se kroz glazbu i na Festivalu adventskih i božićnih pjesama koji se održava u više gradskih muzeja i crkava. U palači Dverce očekuje nas Koncertni program zagrebačkih solista koji je osmišljen po uzoru na Advent u Beču i Novogodišnji koncert. Advent Classic Fest donosi uživanje u najljepšim stranicama klasične glazbe u izvedbi vrhunskih hrvatskih glazbenika u Muzeju Mimara, crkvi sv. Marka, Glazbenoj akademiji i Jazz & Cabaret klubu Kontesa. U crkvi sv. Katarine Zagrebački komorni orkestar izvodi djela vrhunskih skladatelja kao što suVivaldi, Tartini, Bach, Mozart, a niz koncerata povezanih s blagdanima očekuje nas i u crkvi sv. Blaža.

Hrlit će se i u Hrvatsko narodno kazalište na opere La Boheme i Čarobna frula, balet Orašar te Božićni koncert. U Maloj sceni očekuju nas sjajne predstave za djecu, dok je u Vidri adventski program osmislio dramski studio slijepih i slabovidnih osoba Novi život.

U Etnografskom muzeju održava se izložba Advent uz najljepše priče časne sestre Samuele, u Muzeju za umjetnost i obrt Izložba božićnih i novogodišnjih čestitki, u Galeriji Arheološkog muzeja izložba Magister Giotto, dok u Umjetničkom paviljonu vrijedi posjetiti veliku izložbu Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja. U Galeriji Klovićevi dvori očekuju nas izložbe radova Nikole Reisera i Vladimira Becića te Edukativna predstava Muzejska priča Julija Klovića, a Muzeju Mimara Muzej prijateljstva - Izložba posvećena ženskom prijateljstvu.