Kazališta za djecu: 19. Međunarodni naj, naj, naj festival

05.04.2019

Naj, naj, naj festival će od 24. do 28. travnja po devetnaesti put okupiti najbolju kazališnu produkciju za djecu, a ove će godine biti upamćen i po tome što će prvi put ugostiti jednu predstavu iz Afrike.

U vrijeme proljetnih školskih praznika, od 24. do 28. travnja, u Zagrebu će se održati 19. Međunarodni naj, naj, naj festival na kojemu će sudjelovati profesionalna dječja kazališta iz Hrvatske, ali i drugih zemalja. Organizator festivala, koji je utemeljen 2001. godine, a od 2007. godine postaje međunarodni, je Gradsko kazalište Žar Ptica.

U proteklih 18 godina na festivalu su prikazane 263 predstave, od kojih je 57 bilo iz inozemstva, i to iz Španjolske, Rusije, Japana, Južne Koreje, Litve, Izraela, Finske, Belgije, Francuske, Italije, Srbije, Mađarske, Slovenije i Bugarske. Predstave na dosadašnjim festivalima pogledalo je više od 73 tisuće gledatelja.

Ove će godine, uz domaća kazališta iz Čakovca, Rijeke, Splita, Zadra, Zagreba i Delnica, prvi put na festivalu nastupati i kazališta iz Ugande, Austrije i Gruzije. Ovo je ujedno i prvi put da na Naj, naj, naj festival dolazi i jedna kazališnu grupu iz Afrike.

Moto ovogodišnjeg festivala je „Nek nam zemlja svima bude dom” pa će i izabrane predstave, svaka na svoj način, poticati na razmišljanje o našem mjestu na planetu Zemlji, različitostima i prihvaćanju drugih.

Sve su predstave, šest iz Hrvatske i tri iz svijeta, za publiku besplatne. Predstave će se održavati na više lokacija u gradu, a karte se preuzimaju jedan sat prije početka predstave.

Ovaj i u našoj zemlji i u regiji renomirani festival natjecateljskog je karaktera te će stručni žiri, sastavljen od eminentnih kazališni kritičara, najuspješnije predstave, autore i izvođače nagraditi skulpturom Zlatna Žar ptica.