Izložbama kroz povijest i sadašnjost – Braća Seljan, Zagreb dok ga još nije ni bilo, Tolerancija

02.05.2018

Putovanje i putnici, baština u sadašnjosti, tolerancija kao nužnost – dio je tema koje otvaraju tri vrijedne izložbe.

U Etnografskom muzeju u Zagrebu od 3. svibnja do 18. studenoga otvorena je izložba Braća Seljan kroz prašume i pustinju. Hrvatski putnici i istraživači Mirko i Stevo Seljan poznati su po multidisciplinarnim istraživanjima s kraja 19. i početka 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložba će obuhvatiti sva njihova putovanja i istraživanja: Mirkovo putovanje pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, putovanje u Etiopiju, istraživanja u Južnoj Americi.

Godine 1990. pokrenut je projekt Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine i do danas je označeno trinaest lokaliteta na kojima su pronađeni arheološki i paleontološki materijalni ostaci. Predmeti, kojima je najčešći put od mjesta nalaženja do muzeja ovaj su put krenuli obrnutim smjerom– iz muzeja natrag na lokalitet. Nakon gotovo 30 godina želja je autora da se sve dosad učinjeno predstavi u obliku objedinjujuće izložbe. To će se i dogoditi od 5. lipnja do 19. kolovoza u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Do 16. svibnja ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te ispred Muzeja suvremene umjetnosti izložena je međunarodna izložba Tolerancija, putujuća izložba plakata dizajnera iz cijelog svijeta koje okuplja Mirko Ilić. Od početnog 21 plakata izložba je narasla na njih 70. Milton Glaser, jedan od autora, poručuje: „Ključno je da ljudi prigrle toleranciju. Ona je jedini protuotrov natjecateljskom duhu koji obilježava ljudski rod”.