Gastronomska ponuda: Ukusno, kvalitetno i raznovrsno

20.03.2019

Dinamična zagrebačka gastronomska scena, nedavno potvrđena i prvom Michelinovom zvjezdicom, stalno iznenađuje novostima u ponudi, koja vješto kombinira prepoznatljivu i cijenjenu nacionalnu kuhinju s internacionalnim specijalitetima i nacionalnim kuhinjama drugih zemalja.

Zagreb goste privlači turističkom i kulturnom ponudom, događanjima i atmosferom, ali i gastronomijom. Velik broj restorana, od kojih je Noel prvi u glavnome gradu Hrvatske potkraj veljače dobio Michelinovu zvjezdicu, potom zalogajnica, slastičarnica i kavana privlači turiste koji u njima mogu kušati specifična jela Zagreba i okolice, ali i drugih dijelova Hrvatske.

No, zagrebačko je gastronomsko istraživanje najbolje započeti upravo na „izvoru”, na zelenim gradskim tržnicama. Iako ih ima i u pojedinim gradskim četvrtima, najpoznatija je tržnica Dolac, u neposrednoj blizini glavnoga gradskog Trga bana Josipa Jelačića. Zbog izobilja kvalitetne i uvijek svježe ponude voća, povrća, mliječnih proizvoda, mesa i ribe upravo je to mjesto na kojemu se opskrbljuju kuhari mnogih zagrebačkih restorana. Vrhunske namirnice uz profesionalno umijeće i kreativnost kuhara razlog su zbog kojega gosti iznimno cijene zagrebačku gastronomsku ponudu, a njoj se, dakako, pridružuju vrhunska vina kontinentalne, ali i primorske Hrvatske.

Pažnju turista posebno privlače nacionalni restorani u kojima se poslužuju tradicionalna jela ovoga podneblja, što je još jedan način da bolje upoznaju grad i zemlju u kojoj borave.

Uz kontinentalna jela, zagrebački jelovnici obiluju ponudom jadranskih riba i morskih plodova. Isto tako, u Zagrebu se nalaze i nacionalni restorani drugih europskih i izvaneuropskih zemalja, a u njihovim raznolikim kuhinjama uživaju i Zagrepčani i turisti.

Zagrebački restorani također slijede i trendove u unutarnjem uređenju prostora, a proljetno vrijeme otvara i gradske terase pa se užitak u gradskoj atmosferi kao i u ukusnim jelima ujedinjuje u jedinstven, zagrebački eno-gastronomski doživljaj.