Festival tolerancije 2019: Fokus na jednakosti i pravednosti

03.04.2019

13. Festival tolerancije, koji se u Zagrebu održava od 7. do 13. travnja, jezikom različitih umjetničkih žanrova i oblika komunikacije progovara o jednakosti i pravednosti, svevremenskim temama kojima aktualna događanja u svijetu dodaju i novu dimenziju.

Fokus 13. Festivala tolerancije, koji se održava od 7. do 13. travnja, jest na jednakosti i pravednosti. Upravo će o toj temi različitim filmskim izričajima govoriti više od 70 filmova koji su, podijeljeni u više programa, uglavnom regionalne ili hrvatske premijere, a nagrađivani su na renomiranim međunarodnim festivalima. Projekcije kao i tematske diskusije održavat će se u kinima Europa, Kinoteka i Tuškanac.

Ovogodišnja novost je program Mali koraci namijenjen djeci, u sklopu kojega će se prikazati nekoliko filmova prilagođenih najmlađem uzrastu.

Novitet je i Masterclass tolerancije u kojem će domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova, snažnog oruđa u borbi za tolerantnost.

Javnost će zaintrigirati i dvije izložbe u produkciji Festivala tolerancije.

Naime, od 1. travnja na zagrebačkim je trgovima postavljena fotografska izložba Oni/They pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice. Izložbu čine pop up instalacije s portretima četvero izbjeglica koji trenutačno žive u Hrvatskoj.

Druga je izložba reprodukcije murala pronađenih u Poljskoj o prošlosti tamošnjih Židova pod nazivom Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove, koja će biti postavljena od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u suradnji s POLIN-om – Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave, i Institutom Adam Mickiewicz.

Cilj Festivala tolerancije jest i edukacija mladih, a koncept Digitalne kino škole utemeljen je na igri i inovativnim metodama podučavanja poput gledanja filmova putem virtualne stvarnosti. Edukacijska jutra donose predavanja stručnjakinja iz poljskog državnoga muzeja Majdanek o strahotama holokausta, a svoje svjedočanstvo s učenicima će podijeliti Vesna Domany Hardy koja je preživjela holokaust.

U sklopu Festivala tolerancije organizirat će se okrugli stol o temi odnosa prema ustaškom logoru Jasenovac.

Sva događanja prati zanimljiv glazbeni program – austrijski HI5 – Minimal Jazz Chamber Music, i svjetska gypsy world music senzacija, mađarski EtnoRom Band.

Ulaz na sva događanja Festivala tolerancije je besplatan.